הצלה מתוך שינה
החובש החרדי המסור, התעורר מתוך שינה לקול זעקות הצלה ● הוא מיהר לצאת מדירתו, כשהוא עדיין בפיג'מה שלו, וזכה להציל חיים של תינוק שנחנק מגוף זר והיה בסכנת חיים ● מי כעמך ישראל
יעקב לוי, חובש ונהג אמבולנס של מד"א בירושלים, הציל את חייו של תינוק בן שנה בזכות תגובה מהירה, טיפול רפואי מקצועי וקור רוח. לוי בן ה-28 התעורר בבוקר למשמע זעקות של אישה, שקראה לעזרה ברחוב אפרסמון בשכונת גילה. לוי מיהר לצאת מדירתו, כשהוא עדיין בפיג'מה שלו, ואיתר בכניסה לבניין סמוך אם ותינוק, שנחנק מגוף זר והיה בסכנת חיים. לוי, העניק לתינוק, הציל את חייו והזמין צוות של מד"א.
לוי סיפר ל"ישראל היום" כי "בשעה שבע ועשרים הייתי בשלבי התעוררות ושמעתי מהחלון קריאות 'הצילו' מכיוון הרחוב. מיהרתי לרדת למטה וראיתי על שפת המדרכה אם מחזיקה תינוק בן שנה. שאלתי את האם מה קרה והיא אמרה שנכנס כדור לפה של הילד. ראיתי שהילד מכחיל מסביב לשפתיים ומתאמץ לנשום. הוא סבל מקוצר נשימה. התחלתי בלחיצות על הבטן שלו וטפיחות על הגב ואחרי חצי דקה ראיתי שמצבו לא משתפר". לוי הביט לתוך פה התינוק וראה כדור מפלסטיק. "הכנסתי את האצבעות, למרות שהתינוק ניסה לסגור את הפה והצלחתי להוציא את הכדור. התינוק מיד חזר לנשום כרגיל ופונה על ידי אמבולנס של מד"א לבית החולים הדסה עין כרם. זו הרגשה טובה להציל חיים באמת" אמר לוי.
"היה לנו הרבה מזל", אמרה ד', אמו של התינוק שניצל מחנק, "בזמן ההתארגנות של הילדים, סרקתי את הגדולה בת החמש באמבטיה. ג' הקטן היה בסל קל בסלון ושמעתי אותו צועק. רצתי לשם ומצאתי אותו פעור פה עם כדור שחוסם לו את הפה. זה היה צעצוע יום הולדת של כדור קופץ. שחררתי אותו מהסל קל, אחזתי בכדור שלא יבלע לגמרי וצעקתי לעזרה. יעקב, מלאך שכמותו, הגיע תוך שניות ועזר", סיפרה האם בהתרגשות.
"הוא הצליח להוציא לו את הכדור, והילד חזר לנשום וקיבל צבע בחזרה. אז הגיע האמבולנס שהבהיל אותנו להדסה עין כרם. שם קיבלו אותנו בנועם והעניקו טיפול מיידי במחלקה לרפואה דחופה ילדים". בצוות המקבל היה גם ד"ר עודד פוזננסקי, מנהל המחלקה, שתיאר כי: "התינוק הגיע בשעות הבוקר המוקדמות לאחר שנמצא בפיו גוף זר. כנראה כדור משחק. הטיפול הראשוני שהוענק לו על ידי חובש מד"א היה מצוין והציל את חייו. התינוק הגיע אלינו במצב יציב ומתנשם קלות. לאחר בדיקה התברר כי הגוף הזר הוצא בשלמותו והילד שוחרר לביתו שמח וטוב לב".
ד"ר פוזננסקי הדגיש כי "שאיפת גופים זרים היא אחת הסכנות העיקריות, האורבות לילדים בגילאי חצי שנה – כאשר הם מתחילים לגלות את העולם – ועד גיל חמש-שש לערך. הטיפול היעיל ביותר הוא, כמובן, מניעה. כלומר, למנוע הימצאות של גופים זרים או חלקי צעצועים בסביבת העולל. כמו גם הימנעות מאכילת נקניקיות שאינן פרוסות לאורכן ופיצוחים. אם הגענו למצב בליעה או חנק והילד משתעל ונמצא בהכרה, יש להניח לו להשתעל עד לפליטת הגוף הזר. אין לנסות ולהוציא את הגוף הזר, מחשש שיידחק עוד יותר פנימה ללוע. בכל מקרה, יש להזעיק עזרה מקצועית. יש מספר תמרונים שנועדו להביא לחילוץ גוף זר על ידי הגדלת הלחץ בבית החזה (היימליך). לכן מומלץ לכל הורה לעבור קורס החייאה בסיסית, התורם למיומנויות פשוטות אך מצילות חיים, ביניהן פעולות החייאה בסיסיות, כגון הנשמה ועיסוי לב שאותן צריך להפעיל במקרים של אובדן הכרה".