הגן המיוחד של שרית
הכירו את הפנינה של שרית סויסה, גננת עם חזון: ילדים חרדיים וחילוניים המסתדרים להפליא בגן אחד ● ראיון מרתק על שילוב בין עולמות - שדווקא עובד נהדר ● "ההורים מכל הזרמים נותנים בנו תמיד אמון מלא"
היא נולדה בחיפה, שם גדלה ועברה את שנות ילדותה, אביה מנהל בית ספר של חינוך עצמאי כ-30 שנה ואימה שתחי' גננת. כשבגרה, העתיקה שרית סויסה את מגוריה לבני ברק, שם המשיכה את לימודי התיכון והסמינר וסיימה את לימודיה במגמת ההוראה. כיום היא אמא ל-3 בנים ובת קטנה, ומתגוררת בבני ברק. לאחר נישואיה, החליטה להתמקד בהוראה לגיל הרך.
"במהלך עבודתי למדתי כמה חשוב שמנהלת או מפקחת מתחילה את העבודה קודם כמטפלת. כך הכרתי היטב את צרכי הילדים, את צרכי העובדות, ורק אחר כך עברתי לניהול ופיקוח", אומרת שרית בראיון ליערית אלבז מאתר 'מאמע'. "כמובן שהיה לי הרבה סיפוק בעבודה עם הילדים בגיל הרך, ילדים שבעצם תלויים במטפלת שעושה עבודת קודש בהתמסרותה לילדים. נקשרתי אליהם מאד והרגשתי שהעבודה הזו גורמת לי לטפל במסירות גדולה יותר אפילו בילדי הקטנים" היא מעידה. "לאחר התנסות מקרוב וטיפול ישיר בילדים, הרגשתי שאני מתחברת לתחום של מעונות יום, ופניתי ללמוד במגמה למנהלות יום מטעם משרד התמ"ת".
מעון "פנינת שרית" בבני ברק החל עם 30 ילדים בגילאי 3 חודשים עד 3 שנים. ברשת הגנים משלבים אוכלוסיית הילדים במקום משלבת ילדים חרדים, דתיים וחילוניים וכך גם התכנים, עם דגש על מסורת ויהדות.
כיום, התפתח הגן הבני ברקי, והתרחב לסניפים נוספים במתכונת דומה בערים מעורבות.
-מה הוביל אותך ליזום הקמה של גן מעורב?
"מה שהוביל אותי לפתוח גן משולב זה הרצון להעתיק את ההצלחה שלי ב"ה מהגנים החרדים בבני ברק, ובמיוחד לאחר שקיבלתי פניות של הורים חרדים מעפולה שלא מצאו מסגרת הולמת לילדיהם, הכירו את הגנים שלנו, וביקשו שנפתח מעון גם אצלם. למותר לציין שבערים רבות אין מעונות שהם חרדיים בלבד, ומה שחשוב להורים החרדים במקומות אלו זה בעיקר התוכן הנלמד, הכשרויות וההנהלה החרדית, למרות שאוכלוסיית הילדים עצמה - מעורבת".
-איפה עלולה להתרחש התנגשות בין שני העולמות?
"העולמות מתנגשים בעיקר כאשר מגיעים תאריכים מיוחדים או אירועים ממלכתיים כגון: יום העצמאות או לחילופין חגים, כאשר כל אוכלוסיה מתייחסת לאירוע בהיבט אחר".
"היופי הוא כאשר ההורים מכל הזרמים נותנים בנו תמיד אמון מלא. הם לא חושדים שלא כיבדנו מספיק את יום העצמאות, או את החגים היהודיים. כמו כן, כשהורה חילוני מגיע לגן ושם את ילדו בידי מטפלת דתיה, בתחילה הוא קצת חושש, בא עם סטיגמות, אך מהר מאד אנו רואים את החיבור בין ההורים לצוות שמתרחש דרך הילד. כי כולנו, גם ההנהלה, גם ההורה וגם הצוות כאן למען מטרה משותפת והיא הילד".
"אגב, גם המטפלות שאינן דתיות מבינות את מקומן ונותנות כבוד, לבושות בצורה מכבדת ומדברות בצורה שתכבד גם את ההורים החרדים".
-תמליצי לכל הורה חרדי לשלוח את ילדו לגן מעורב?
"כאשר להורה חרדי בעיר מעורבת יש אופציה לשים את הילד בגן עם הנהלה חילונית או בגן עם הנהלה חרדית שמציעה כשרות, תכנים וכו', אין ספק לאן אמליץ לו ללכת".
"אני חושבת שהדבר חיובי ומאד מקרב דווקא בזמן שהשנאה בוערת, וכל מקום שמאמץ מסגרת כזו זה דבר טוב וחיובי בדיוק כמו שאנו רואים בחב"ד, קהילת 'שובו' וכדומה. נקווה שהעשייה תקדש שם שמים ונראה רק תוצאות חיובית".
עם השנים פיתחה שרית את האני מאמין שלה, שבא לידי ביטוי במשולש הדוק של צוות-הורים-ילדים הנוגע בתחום הבטיחות, האחריות, האמינות, החינוך והעברת המסרים לפעוטות.
"מטבע הדברים, הגנים שנפתחו בישובים מעורבים בילדים חרדים ושאינם חרדים, אנו שמים דגש על הקניית ערכים והעברת מסרים וחינוך יהודי, מקפידים על כשרות גם במקומות אלו ודואגים שהגננת האחראית כיתה, בגילאים הבוגרים תהיה אכן מהאוכלוסיה החרדית".
"עם הזמן נוכחתי לראות", ממשיכה שרית, "שמה שבאמת חשוב גם להורים שאינם חרדים הוא הטיפול המסור, החום והאהבה שהצוות שלנו נותן לילד, הבטיחות והרמה הגבוהה, יותר מהתכנים, ובזמן שההורים הללו כ"כ מרוצים אזי כל המחיצות והסטיגמות נופלות ונעלמות".
ואכן, גם בגנים אלו שהאוכלוסיה בהם מעורבת ההורים מרגישים בבית ושייכים. "את הרגשת הסיפוק שלי", מדגישה שרית, "אני מרגישה כאשר אני מצליחה להעביר את האני מאמין שלי ואת ההצלחה גם למנהלות המעונות בסניפים של הציבור הכללי שאינו נמנה על הציבור הדתי על ידי הניסיון שצברתי עם השנים".
"חשיבות החינוך בגיל הרך והטיפול הנכון בגיל הרך הם אבן יסוד לכל חייו של הילד, ולכן חשוב לנו להעסיק צוות מטפל אשר מכיר את הערך והחשיבות של התפקיד שלו וידע לבצע את התפקיד במקצועיות וביעילות המקסימלית", תוכנית לימודית, מעקב אחרי התפתחות הילדים וגדילתם וסיפוק צרכיהם.
בחלק מהסניפים שלנו אף שידרגנו את הצוות ואת איכות הטיפול בכך שהכנסנו את המעונות לפרויקט חצר פעילה בשיתוף התוכנית הלאומית ועזר מציון על מנת לאתר כבר בגיל הקטן ילדים עם קשיים ולעזור להם לקבל את הטיפול המתאים ולקדם אותם".
28/06/2015 18:45