בעזרת השם, בזכות שמירת השבת

עסקיו חובקי עולם, ומגלגלים כסף רב. אבל הוא שם נרדף לעממיות ופשטות ● הוא מסרב לתת לאגו להיכנס לחייו הפרטיים והעסקיים, שומר בקנאות על קדושת השבת, ומאמין כי לעבודתו יש פן רוחני שתורם עוד נדבך בגאולה ● רמי לוי בשיחה על עסקים, אמונה והדולר שקיבל מהרבי מליובאוויטש זצ"ל
 
זו היתה משימה לא פשוטה, לראיין את רמי לוי. האיש עסוק. מאוד. מזכירתו פירטה את טווח הנסיעות שלו ליום אחד, לו"ז שבהחלט יכול היה למלא שבוע אצל אדם רגיל. "במוצאי שבת הוא טס לסין" הטעימה, "כדאי לך להזדרז". ואכן לאחר מספר ניסיונות תיאום, פינה רמי לוי מזמנו בשעת ערב, העייפות נכרה על קולו אך הדיבור הישיר, הקולח, הלא מתחנף ולא מתייפייף הבהיר היטב מדוע "רמי לוי" הוא אחד המותגים העממיים, הפשוטים האהובים והמובילים בישראל וחשוב מכך, המשפיעים על סל הצריכה הישראלי.

גדול יש רק אחד, בשמיים

אמנם, הוא מעולם לא הריח את הפקולטה לכ- לכלה מבפנים וריאותיו לא נשמו אוויר פסגות אקדמי, אפשר לומר שלהיפך. אי הצלחתו בעולם הלימודים שלחה אותו לבית ספר מקצועי שבמסגרתו החל לעבוד בגיל 14 בתפעול מריצות בעיר העתיקה של ירושלים, עבור העיריה. את דרכו העסקית החל בחנות קטנה ברחוב השקמה שבשוק מחנה יהודה, היה זה מחסן בגודל 40 מטר רבוע, שבעבר הפעיל סבו.

מתוך התבוננות בקהל הלקוחות המקומי, זיהה לקוחות פרטיים רבים שחיפשו לרכוש מוצרים אצל סיטונאי המזון, בשל המחירים המוזלים אך נדחו כיוון שלעסקים לא הייתה יכולת להתמודד עם מכירה פרטית. אז הגה לוי את האסטרטגיה העסקית שמ- לווה אותו עד היום: מכירה ברמת מחירים נמוכה במיוחד ללקוחות אלו, ללא הצבת הרווחיות על חש- בון הצרכן. עם הזמן יצר קשרים ישירות עם הספקים, מה שאפשר לו להרוויח את פערי התיווך, הוא הגדיל את שטח החנות ולאחר שנתיים החל לשווק גם למסעדות, בתי מלון ולקו- חות עסקיים אחרים. מכאן, הדרך לפריצה לשוק הצרכנות הישראלי היתה קצרה. לוי זיהה את מה שהצרכן הישראלי חיפש זמן רב מבעד לעטיפות השיווקיות הנוצצות והקמפיינים המתוחכמים: מחיר שפוי לסל הצרכני הבסיסי ועגלה מלאה בפחות כסף. מעבר להצלחה המסחררת ולחדירה לשוק הסלולר, מספר רמי לוי על סוד ההצלחה היהודי שלו, השבת, על ערכי האמונה שמלווים אותו גם בעסקים מרגע פקיחת העיניים בבוקר ועד סגירתן בשעת לילה מאוחרת ועל רגע מרגש בו קיבל דולר של הרבי.

כולם מדברים היום על על יוקר המחיה, זה הפך לאג‘נדה פוליטת וחברתית, והשם "רמי לוי" הוא סמל למותג השווה לכל כיס. חלמת פעם שתהיה במקום הזה, עם מותג כזה גדול?

"קודם כל" הוא מדגיש, "גדול יש רק אחד, למעלה בשמיים. אצלי הדרך התחילה ממחשבה פשוטה. כשהתחלתי את העסקים שלי הרעיון היה למכור לאנשים שרוצים לקנות יותר בזול וגם לאנשים שאין להם. זו הייתה הכוונה מלכ- תחילה, למכור הרבה, להרוויח מעט, ולאפשר גם למי שאין לו. מעולם לא חשבתי שזה יגיע לממדים כאלו אבל מה שעשה את זה, זה הרעיון הזה ללכת לקראת הצרכן. זה בא כחידוש לצרכן הישראלי. אוטומטית זה יוצר פרסום מפה לאוזן ונוצר ביקוש וזה מה שגרם לעסק הזה לגדול".

לא למדת באקדמיה ואין לך תארים במנהל עס־ קים, אבל אתה מותג ידוע שמגלגל מיליונים ופותח עוד ועוד סניפים. איך התפתח העניין?

"הרגשתי שאני מתחיל להתפתח כשהייתי צריך להחליף את החנות של 40 מ"ר בחנות של 80 מ"ר ואז נוצר ביקוש רב יותר וגם שם כבר היה צפוף. אז החלטתי לפתוח חנות גדולה פי כמה בתלפיות. זה היה הסניף הראשון ואז נוצר בי- קוש גם מחוץ לירושלים, למשל במודיעין. אנ- שים שעברו מירושלים לאזור ורצו לקנות בזול, ביקשו ממני לפתוח סניף כי "קורעים להם את הכיס" כהגדרתם.

לאור זאת, חיפשתי מקום במודיעין ומצאתי מקום מתאים בצומת שילת, שאפשר לי לפתוח סניף נוסף ולהוזיל את עלויות המוצר ב- %50. אני סבור כי כל עסק שנוצר והוא טוב לצרכן, הוא מייצר ביקוש ואז הוא הולך וגדל באופן אוטומטי. זה לא רק בסופרים. למשל, מסעדה שנותנת אוכל טוב, במחירים טובים ושירות טוב, שמה הולך לפניה ועובר מפה לאוזן, כך נוצר ביקוש ואז פותחים עוד סניף כדי לספק אותו".

עם אמונה, בלי אגו

אך אצלך לא הכל מבוסס על אסטרטגיה עסקית. יש גם נשמה. מסתבר, כי בכל הסניפים שלך בתי כנסת. מדוע?
"בכל סניף של "רמי לוי" יש בית כנסת ובכל סניף חדש שמוקם אנחנו אוטומטית בונים בית כנסת. זה התחיל בסניף בתלפיות, שם ראיתי שבשלב מסוים, ציבור הקונים מחפש להתארגן במניין ולהתפלל. היו גם כאלה שבאו מהאזור, חיפשו מניין והיו עומדים ומתפללים באיזו פינה או קרן זווית. אמרתי, אם זה כך, צריך שיהיה מקום מכובד להתפלל בו ועשיתי שם בית כנסת. חשבתי שזה משהו שטוב לכולם וכמובן, מצד האמונה שלי. ואכן, זה משהו שעושה טוב לכולם וזה חלק מההצלחה שלי. אלו הדברים שמביאים את ההצלחה. מאז, בכל סניף יש בית כנסת לטובת קהל הלקוחות שרוצים להתפלל".

ביחס לאמונה, אמרת פעם בראיון שאתה מאמין באבא שבשמיים, איך זה בא לידי ביטוי אצלך בחיי היומיום? בעסקים?
"ממש עם רגע פקיחת העיניים. קודם כל, כשאני קם בבוקר אני מודה לבורא עולם. אחרי זה אני מניח תפילין וכשאני יוצא לענייני אז אני יוצא ומלווה אותי המחשבה, איך לשרת ואיך להע- ניק ואיך לתת ואיך לעזור. זה ביום-יום וכשאתה מתעסק בזה כך, זה הופך לחלק מהעניין".

ומה לגבי אגו? לא משתלט עליך לפעמים?

"אגו עושה רק רע ומפריע לקבל את ההח- לטות הנכונות. אני מלמד גם את המנהלים שלי, כשאתם יוצאים מהבית את האגו שימו בארון, תסגרו אותו חזק-חזק. אגו זה דבר שרק הורס, לא מתקן. מי שיש לו אגו, יש לו בעיה בחיים. אני ותרן, אין לי בעיה לקבל ביקורת או להודות בטעות. גם אם לפעמים אני עושה טעויות, אני מקבל את הביקורת באהבה ודרך זה מתקן".

אפרופו אהבה, למרות הסניפים הרבים הפזורים ברחבי הארץ, יש לך אהבה ורגש מיוחד כלפי ירושלים. למה?

"יש לי אהבה מיוחדת לירושלים כי פה התחלתי ואדם, אסור לו לשכוח מאיפה הוא בא. נכון, יש לי אהבה לכל סניף וסניף שאני נמצא בו. כשאני פותח סניף חדש אני מרגיש שנולד עוד ילד אבל יש ילדים שיש אליהם אהבה כזו, מיוחדת. ירושלים זה הבסיס, זה היסוד. נולדתי פה, גדלתי פה, וירושלים זו עיר שמאחדת את כל עם ישראל".

בירושלים, היית נוכח באירוע מרגש של הדפסת התניא ואף זכית בדולר של הרבי לברכה. תוכל לספר על המעמד?

"כל דבר כזה מרגש מחדש. למרות זאת שאני בהרבה אירועים כאלה, אבל כל פעם זה מרגש מחדש. אתה מרגיש משהו עילאי כזה באויר. זה היה משהו מיוחד, רוחני. קיבלתי דולר מהרבי והדולר תלוי אצלי במשרד. זו ברכה של הרבי שמלווה אותי מידי יום".

שבת זו הברכה שלי

כתוב ששבת היא מקור הברכה ואכן עסקיך מושבתים בשבת ואתה מקפיד על שמירת השבת. האם אתה חש בברכה בעסקיך?

"אני לא עושה עסקים בשבת. אני גם לא מש- כיר את הנכסים שלי למי שרוצה לפתוח אותם בשבת. זה סעיף שנכנס לכל חוזה השכרה שאני עושה ומי שרוצה להשכיר ממני נכס יודע שא- סור לו להפעיל בשבת. שבת זה דבר שנועד למ- נוחה. השבת היא קדושה. כשמדובר במנוחה אז כל אחד והדרך שלו אבל ככל שזה נוגע לעסקים שלי, שבת זו שבת. חד משמעית השבת זה ברכה והצלחה בעסקים וזו הדרך שלי".

כשאתה רואה עמיתים שאינם מקפידים על כך, אתה חש בהבדל?

"תראי, אני לא בא להטיף, אבל כן לעורר איזו נקודה למחשבה. אספר לך סיפור. במושבה הגרמנית היה, לפני שנים, בית קפה ’ארומה‘ שהיה פעיל בשבת. הבעלים היה צריך לעזוב את המקום הנוכחי וחיפש נכס להשכרה. לי היה נכס כזה והוא היה מעוניין בו מאוד. ידעתי שהעסק מגלגל הרבה רווחים אבל אמרתי לו, תשמע, אם אתה רוצה את המקום שלי אין לך הרבה סיכוי. הוא שאל למה. עניתי, כי אתה עובד בשבת. אם אתה רוצה להשכיר, אז בלי פתיחה בשבת. אבל, הוא טען בפני, רוב העבודה שלי היא בשבת, אז העסק הולך הכי חזק.

אמרתי לו: חביבי, אני רוצה לומר לך דבר אחד. אם תפתח את העסק ולא בשבת, אתה תרוויח את כל העולמות. תשמע לי. הוא לא ממש הש- תכנע, הלך וניסה בעוד מקומות אחרים. כשראה שזה לא משתלם לו, חזר אלי ואמר לי בסדר, בלי שבת, ממילא אין לי ברירה. וחתמנו על החוזה. בערך חודש אחר כך אני פוגש אותו ברחוב, הוא רץ, מחבק אותי, מנשק לי את היד ואומר לי, תודה. היום, גם אני עובד יותר חזק והעסק מרוויח טוב יותר, וגם, ויותר חשוב, הר- ווחתי את המשפחה שלי. כל סופשבוע כשהייתי פותח את העסק, הייתי חושב ’גונבים אותי, לא גונבים אותי‘, הכל לווה בחששות ובמתח. היום, אני יושב רגוע, בראש השולחן, עושה קידוש עם המשפחה, הראש לא עסוק בהרהורים ואני מבסוט עד השמיים עם המשפחה שלי. זה יכול לקרות רק בשבת".

מעדנים לכל כיס

ומכאן, לאן? לאיזה שווקים אתה עוד מתכוון לפרוץ?

"כל הזמן בוחנים רעיונות חדשים. בכל דבר שאני יכול לשרת את הלקוח שלי ברצפת המכירה ולהיטיב אתו, אני בודק את ההצעות ויש כל יום הצעות. ברגע שאני רואה שזה יכול להיטיב עם הלקוח, אני בודק והולך על זה".

אתה מעסיק גם ערבים פלסטינים, כיצד אתה רואה את יחסי העבודה והכוחות בימים מתוחים אלו?

"תראי, אני נמצא במדינת ארץ ישראל ואני מעסיק אנשים לפי החוק וללא הבדל דת גזע ולאום או צבע. כפי שבאירופה לא הייתי רוצה שלא יעסיקו יהודים כך גם כאן. וזה, כל עוד שיש דרך ארץ, אמינות , נאמנות ויושר. כל מי שרוצה להתפרנס בכבוד ולתת שירות, מוזמן. אנשים באים להתפרנס, באים לעבוד ולשרת את הלקוחות".

ונעבור לתקופת הגאולה בפתחה אנו עומדים כבר עתה. אחד מסממניה הוא ש"המעדנים יהיו מצויים כעפר" ולא יהיה צורך לרדוף אחר דברים גשמיים אלא רוחניים, איך אתה רואה את תפקידך בתקופת הגאולה?

"אני סבור כי גם במה שאני עושה כעת יש משהו שמשרת את הרוחניות. בזה שאתה עושה שירות לאנשים, מאפשר להם ומיטיב איתם, זה כבר משהו שהוא חלק מהרוחניות" הוא עוצר לרגע וצוחק: "זה שאנשים יכולים להרשות לעצמם מעדנים, אבל במחיר סביר, ושווה לכל כיס, זה בעיני חלק מתהליך הגאולה".

מה אתה מאחל לעצמך ולעם ישראל?

"אני מאחל לכל עם ישראל שנהיה מאוחדים וכל אחד ואחת מאתנו ניישם הלכה למעשה "ואהבת לרעך כמוך". כך נגיע מהר לגאולה האמתית והשלימה".

רמי, שומעים את העייפות בקול שלך, אז נסיים באיחולי הצלחה בעסקים ושנפגש כבר בבית המקדש.

"בעזרת השם, כהרף עין. אמן".

עמיחי אבידן | כדורינט16/02/2015 12:25
חזרה
עבור לתוכן העמוד