בסיס טירונות ללא נשים

מח"ט גבעתי, שקידש שם שמים במלחמת 'צוק איתן', מבטיח ומקיים: בסיס הטירונות החדש של "גבעתי" יהיה ללא נשים ● "אנחנו שומרים על אורח חייהם של המתגייסים החרדים" אמר גורם בצה"ל ● וגם: שיעורים הנמסרים בצה"ל כדי למנוע פגיעה בחיילות, לא יימסרו לחיילים החרדים. בכך עובר צה"ל שלב נוסף בהתאמתו לשילוב החרדים

 

צה"ל ממשיך לנסות ולהתאים עצמו לחרדים, ובפעם השנייה מזה שנים הקים בסיס טירונות מיוחד לחרדים המשתייכים לחטיבת גבעתי, אליו לא תהיה גישה לחיילות. הבסיס החדש שוכן בתוך בסיס "הר קרן", היכן ששאר המתגייסים לחטיבה עוברים את הטירונות.

בימים האחרונים התגייסו שלושים מלשבי"ם (מיועדים לשירות ביטחון) לחטיבה במסגרת הפרויקט החדש שיועד לחרדים, הם מויינו בבקו"ם הסמוך לביתם ומשם נסעו לעבר הבסיס החדש.

מדובר במחזור השני המתגייס לפרויקט ובחטיבה מעריכים כי בחודשים הקרובים יתגייסו חרדים נוספים. הגדוד החרדי נותן מעטפת מלאה לחייל החרדי. החל מזמני תפילות מוקפדים, מזון מהודר, שיעורי תורה ותנאי שירות ייחודיים.

"אני מעריך שיתגייסו יותר ויותר חרדים ככל שהזמן יחלוף", אומר גורם בחטיבה. כ"הציבור החרדי עדיין לא כל כך נחשף לגיוס החדש לגבעתי אבל שהדבר ייחשף ויבינו כי אנחנו שומרים על אורח חייהם של המתגייסים החרדים - נראה יותר מתגייסים".

בשנים האחרונות, מאז הקמת מסלולי השח"ר, התקבלו לא מעט תלונות של משרתים על בעיות צניעות בימי הטירונות. בין היתר סיפרו החיילים כי בשעות שהוקצבו לארוחה הם נאלצו לשהות בחדר אוכל מעורב בו יושבות חיילות שגם עושות טירונות יחד אתם באותו בסיס.

בשל כך, ובשל הרצון להתאים את צה"ל לאורח חייהם של המתגייסים החרדים, הוחלט להקים בסיסים נפרדים לחרדים אליהם לא תהיה גישה לחיילות. אל הבסיס החדש לא תהיה גישה לחיילות, לא יהיו מפקדות ופקידות, וזאת בדומה לבסיס של פרויקט שח"ר אט"ל שהוקם לפני כמה חודשים בצריפין.

הטירונים ישלחו להכשרה מקצועית קרבית, על פי כישוריהם, ובסוף שלב הטירונות יבצעו מסע כומתה באורך של 60 ק"מ שבסופו יחבשו לראשונה את הכומתה הסגולה.

מתחשבים ברגשות

אחרי בסיס ללא נשים, הוחלט בצה"ל שלא למסור שיעורים למתגייסים החרדים על תקיפות חמורות נגד חיילות, וזאת בעקבות ביקורת שנמתחה בשבועות האחרונים מצד מתגייסים כנגד התכנים האלה שלטענתם פוגעים ברגשותיהם.

עד קבלת ההחלטה כל המתגייסים חרדים ושאינם השתתפו במהלך שבועות הטירונות בבסיסים השונים ברחבי הארץ, בשיעורים בהם הסבירו המפקדים והמפקדות מהו השילוב הראוי לפי חוקי צה"ל. שילוב עליו מקפידים בצה"ל קלה כבחמורה.

לעתים ישנם חיילים שעברו את השיעור המדובר בטירונות עצמה וכן גם בעת הגעתם אל היחידות השונות בהם החלו את השירות הצבאי. "עברתי את השיעור הזה גם בטירונות וגם כמה שבועות אחרי שהגעתי ליחידה בה שירתתי כמעט עד תום השירות", סיפר חרדי שהשתחרר מצה"ל.

ברבנות הצבאית שקיבלו לא מעט תלונות מצד חרדים טענו היום כי ההחלטה ראויה לשבח משום "שלא היה ניתן להמשיך ככה במצב שבו חיילים חרדים המגיעים מבני ברק ומערים חרדיות נוספות נאלצים להיחשף לתכנים אותם הם העדיפו שלא לשמוע", אמר גורם ברבנות הצבאית.

הגורם סבור כי יש להעביר שיעורים כאלו בעתיד אך יש להתאים את התכנים לאוכלוסייה החרדית. "גם בציבור החרדי ישנם בעיות בנושא הזה, אני לא מנסה להסתיר את העניין הזה אבל יש אפשרות להעביר להם שיעור כזה באופן שמתאים לאוכלוסייה החרדית ולא בתכנים שרק פוגעים ברגשותיהם של החיילים".

ההחלטה למתן פטור לחיילים החרדים מלהשתתף בשיעורים האלו תהיה תקפה עד למתן החלטה אחרת. יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, תא"ל רחל טבת-ויזל, תחל בהתייעצות עם מפקדים ברבנות הצבאית בכדי להתאים את התכנים לאוכלוסייה החרדית.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "מערך ההסברה בנושא פגיעה על רקע חמור בחיילות הוא אחד ממגוון תכני חובה המועברים במסגרת הטירונות בצה"ל. מערך השיעור בנושא מתעדכן באופן תקופתי על ידי מטה היוהל"ן ומועבר ליחידות. לאחרונה, זוהה צורך להתאים את תוכן ההסברה למגזר החרדי בצבא. לאור זאת, הוחלט בשיתוף עם גורמי הרבנות הצבאית על כתיבת מערך שיעור מותאם וייחודי לאוכלוסיית החיילים החרדים".

בצה"ל הוסיפו כי "בטרם הופץ המערך המותאם, יחידות אשר פונות באופן פרטני למטה היוהל"ן מקבלות סיוע והכוונה בנוגע להתאמת נוסח התכנים הקיימים לסוגיות הפרטניות העולות בקרב חייליהן".

יואב גוזלן | כדורינט17/12/2014 11:40
חזרה
עבור לתוכן העמוד