הרבנות: אין כשרות לאיכילוב

בשל חילוקי דעות עם המועצה הדתית בתל אביב, על עלות אגרת התעודה, מעסיק בית החולים איכילוב שני משגיחי כשרות באופן פרטי, ללא תעודת כשרות מטעם הרבנות ● במועצה הדתית לא מרוצים ממצב שנוצר: "החוק מחייב אותם בתעודה", הם טוענים ● הרב נתן אלנתן, סגן ראש העירייה: "הם עשו דין לעצמם. לא ייתכן שהם לא יתנהלו לפי נוהלי הכשרות"

 

בית החולים איכילוב לא מסכים לשלם את אגרת תעודה הכשרות, הנאמדת באלפי שקלים לשנה. מזה שבע שנים אין בידי בית החולים תעודת כשרות, ונדמה שלאף אחד זה לא אכפת.

עם זאת, בית החולים נחשב כ"כשר": כיום פועלים בבית החולים שני משגיחי כשרות מטעם המועצה הדתית, ועל עבודתם מפקח רב מטעם איכילוב.

"במשך שנים ניסינו להסדיר את הנושא", אומר גורם בכיר במועצה הדתית, "אבל בכל פעם הצדדים לא מצליחים להגיע להבנות".

הרב בנצי פרידמן, מנהל מחלקת הכשרות במועצה הדתית תל אביב, מסביר: "למקום אין תעודת כשרות כיוון שהיו חילוקי דעות על עלות אגרת תעודת הכשרות לפני כמה שנים ומאז זה נגרר. העלות נאמדת בכמה אלפי שקלים בשנה אבל בית החולים מסרב לשאת בעלויות".

מה זה אומר עבור הציבור הדתי והמסורתי?

"תיאורתית המקום פועל ללא כשרות, אך בפועל יש לו רבנים משלו, שהם נותנים לו את הכשרות. מצד שני, החוק מחייב אותו להחזיק בתעודת כשרות. כשאין למקום כזאת תעודה, אני למשל לא יכול לתת למשגיחים הנחיה שלא לגעת בירק שאינו מפוקח מחשש שיהיו בו חרקים. הוא לא חייב להתייחס להנחיות שלי".

זה שבע שנים שאין לאיכילוב תעודה. מי בעצם מפקח על נושא הכשרות?

"אין מי שיפקח. כשגוף כפוף לרבנות אז הוא כפוף לרבנות הראשית. כיום המשמעות היא שבעצם אין גוף מפקח על המזון בבית החולים".

הציבור הרחב לא יודע שלבית החולים אין תעודת כשרות. הוא מניח שמדובר בגוף ציבורי ממשלתי ולכן יש לו תעודה.

"נכון. אנשים לא מבקשים להציג בפניהם תעודה כשהם מאושפזים בבתי חולים. הם מאמינים שהמדינה דואגת שהכול בסדר".

 לדברי הרב פרידמן, המועצה הדתית אינה מפקחת על עבודת משגיחי הכשרות בשל המצב שנוצר. "בדרך כלל אנחנו דורשים ממפקח להגיע לפחות פעם בחודש במקום שנמצא תחת תחום אחריותו. במקרה של בית החולים לא מגיע מפקח לבדוק. יש לאיכילוב רב שעושה את העבודה. אני לא מוטרד לגבי האוכל אם הוא כן כשר או לא כשר כי אני בטוח שהוא מקפיד. הבעיה העיקרית היא שאין אחריות שלנו על בית החולים".

 גורם בכיר במועצה הדתית אמר השבוע כי "היעדר תעודת הכשרות מטעם הרבנות בבית חולים ציבורי כמו איכילוב הוא מצב לא תקין. גם אם בית החולים מעסיק משגיחי כשרות עדיין זה בעייתי. במובן הפורמלי אין להם תעודת כשרות. פנינו בעבר וניסינו כמה פעמים להסדיר את עניין תעודת הכשרות אך לא נענינו".

ובכל זאת יש שם שני משגיחים מטעמכם.

"הם מונו לפני שנים רבות על ידי המועצה הדתית, אך בפועל הם כפופים לבית החולים ומקבלים ממנו את שכרם. מה שהציבור הרחב צריך לדעת הוא שבאופן פורמלי אין תעודת כשרות גם אם יש משגיחי כשרות. משמע, בית החולים מתנהל ללא תעודת כשרות".

ואילו הרב נתן אלנתן (ש"ס), סגן ראש העירייה, "מופתע" לשמע הדברים: "מאוד הופתעתי לשמוע שלאיכילוב אין תעודת כשרות של הרבנות הראשית תל אביב־יפו. לא ייתכן שבית חולים ציבורי המשרת אוכלוסייה של מאות אלפי תושבים לא יתנהל על פי נוהלי הכשרות של הרבנות הראשית. בית החולים עושה דין לעצמו וקובע לעצמו את כללי הכשרות שלו. אני קורא למנהל איכילוב, פרופ' גבי ברבש, לפנות מיידית למועצה הדתית ולהסדיר את נושא הכשרות בבית החולים. אני מאמין שהוא יסדיר את העניין".

המרכז הרפואי איכילוב הגיב: "בית החולים כפוף להוראות הרבנות של עיריית תל אביב ומפקח מטעמה מגיע ומבצע ביקורות שוטפות. בנוסף, בית החולים מעסיק שלושה משגיחי כשרות שכפופים לרב בית החולים, שהינו בעל הסמכה מהרבנות הראשית בישראל והוא האחראי לכשרות המזון בבית החולים".

יואב גוזלן | כדורינט23/11/2014 12:20
חזרה
עבור לתוכן העמוד