הרה"ר: לשנות מיידית את חוק השבות
מליוני גויים ברחבי העולם זכאים לעלות לישראל מכח חוק השבות ● בעוד שהעם היהודי מונה כ-14 מיליון נפש, מספר הזכאים לאזרחות ישראלית עומד על כ-23 מיליון ● בעקבות הפרסום דורש הרב הראשי: תקנו את חוק השבות ● "ישראל איננה מדינת סעד של העולם השלישי. מכניסים לכאן גויים, וגורמים נישואי תערובת"
על פי פרופ' סרג'יו דלה פרגולה מהמכון ליהדות בת זמננו באוניברסיטה העברית, בתחילת שנת 2014 הגיע מספר היהודים בעולם (על פי ההגדרה ההלכתית) ל-14,212,800 (גידול של 0.66% מ-14,119,400 ב-2013). יחד עם אלה שנולדו לאב יהודי ואינם יהודים בעצמם, המספר מגיע ל-17,236,850, ועם אלה שהם דור שלישי ליהודי או יהודיה (ולכן נכללים בחוק השבות), הוא מזנק ל-22,921,500 מיליון יהודים.
את הנתונים יחשוף פרופ' דלה פרגולה בכנס "גרים, חוזרים ומשתלבים: מצטרפים חדשים לעם היהודי" שייפתח מחר (יום ב'), במכון ון-ליר בירושלים.
בעקבות כך אמר הרב הראשי דוד לאו ל-ynet: "חייבים לשנות בדחיפות את חוק השבות, כך שיכלול רק מי שהוא יהודי על פי ההלכה. ישראל יכולה להחליט שהיא מדינת סעד של העולם השלישי, אבל כל עוד היא לא החליטה כך – היא צריכה להפסיק להעלות לכאן לא-יהודים. אין שום עניין להביא הנה בעיה, ואחר כך לחפש פיתרונות, כמו שקורה עכשיו עם חוק הגיור".
הרב לאו מספר כי הוא מכיר מקרה שבו "בגלל סבא יהודי אחד, שבכלל קבור במוסקבה, עלו לכאן מכוח חוק השבות 78 צאצאים שלו (בנים ונכדים). הם קיבלו סל קליטה ואת כל הזכויות, וגם הכנסנו לכאן לא-יהודים ואולי נישואי תערובת".
"אני אומר: עניי עירך קודמים. קודם עלינו להעלות ארצה יהודים, ולדאוג למי שכבר נמצאים כאן – יהודים ולא יהודים. אחרת צריך לשאול: למה דור שלישי יכול לעלות לארץ ודור רביעי לא?"
נושא נוסף שיידון בכינוס הוא מספרם העצום של המצטרפים לעם היהודי שלא באמצעות גיור דתי(מכל סוג שהוא). הערכת החוקרים היא כי מאות-אלפים ברחבי העולם חיים ומזהים עצמם כיהודים בלי שימירו את דתם באופן פורמלי – תופעה שהולכת ומתרחבת ב-20 השנים האחרונות.
בארה"ב, לדוגמה, הולך וגדל מספר היהודים בבתי הכנסת הליברליים, זאת למרות הגידול במספר נישואי התערובת והירידה בהיקף הגיור. שם מדובר בעיקר בכאלה המאמצים את דתו של בן-זוגם היהודי, והופכים אותה לזהות העיקרית גם שלהם.
גם במזרח אירופה שבים אנשים ממוצא יהודי לשורשיהם שהוסתרו מאז מלחמות העולם; באסיה יש קבוצות שחבריהן רואים עצמם צאצאי עשרת השבטים, ומחפשים דרכם ליהדות; בדרום-אמריקה, בספרד ובפורטוגל נושאים אלפים מסורת של משפחות אנוסים, ונותנים לכך ביטוי גלוי ופומבי; בישראל עולים שאינם יהודים מצטרפים לחברה והופכים בהדרגה ליהודים־ישראלים.
חוקר ב"ון-ליר": גיור מקל לא ידביק את הפער
"מדובר במפנה היסטוריה דרמטי בתולדות העם היהודי", אומר ד"ר נתנאל פישר ממכון ון-ליר בירושלים, ומהחוג למדע המדינה באוניברסיטה הפתוחה, ממארגני הכינוס, "במשך אלפי שנים, לאנשים שאינם יהודים לא היה כל עניין להצטרף לעם היהודי, והנה משלהי המאה ה-20 המגמה השתנתה". לדבריו, עלייתם לישראל בתחילת שנות ה-90 של מאות-אלפים מיוצאי מדינות חבר העמים שאינם יהודים על פי ההלכה, היא מסימני התופעה.
"זה קורה בדרום-אמריקה, בספרד, באיטליה ובפורטוגל, עם צאצאי אנוסים שאומרים 'אנחנו רוצים להצטרף לעם היהודי. אבותינו היו יהודים, ויש לנו שמות משפחה יהודים', זה קורה במזרח-אירופה, עם אנשים שהחביאו את יהדותם, וכן באסיה ובאפריקה, כאשר שבטים כמו בני המנשה אומרים שהם מזרע ישראל, ועוד ועוד - כל אחד ורמת הזהות היהודית שלו. אנשים רוצים פתאום להיות חלק מהדבר הזה שנקרא עם ישראל, בלי שיראו צורך להתגייר".
"כיהודי שומר מצוות, הייתי רוצה לראות גיור הרבה יותר מקל וידידותי, אבל לדעתי אין סיכוי שזה ידביק את הפער. גם כי הם לא רוצים את זה, וגם משום שההלכה לא יכולה לתת להם את זה. אנחנו הולכים לחיות בחברה יהודית פוסט-גיורית. הבסיס המשותף לעם היהודי הולך ומתעמעם, שכן רבים הופכים ליהודים ללא כל תהליך הצטרפות פורמאלי. גבולות הקולקטיב המוכרים נשחקים, והזהות היהודית הופכת לעניין של בחירה אישית".
2/11/2014 12:30