אחרית הימים: ערבים שיפצו בית כנסת

בתגובה לאירועי 'תג מחיר', בהם בני נוער שרפו מסגדים כנקמה על פיגועים, הגיעו עשרות בני נוער ערבים לבית הכנסת העתיק בשפרעם, ושיפצו אותו כמיטב המסורת ● "זהו הקול השפוי להגיד לכולם שאפשר להילחם בקיצוניות ובאלימות רק בדרך הזאת", אמרה אחת התלמידות

 

בחודשים האחרונים נרשמה עלייה חדה במספר מעשי ההשחתה המכונים "תג מחיר" ברחבי הארץ, כשרק בשבוע האחרון אירעו שמונה מקרים שונים בהם נזק נגרם למכוניות ולרכוש של אזרחים ערבים. למרות זאת, נראה כי יש מי שבחרו להילחם בתופעה הפסולה בדרך ההפוכה: כמאה תלמידי תיכון ערבים בשפרעם פתחו היום (א') ביוזמה חדשה - במסגרתה הם משפצים בית כנסת עתיק בעיר.

לדברי מארגני פרויקט השיפוץ, חידוש בית הכנסת הוא תשובה לכל פשעי השנאה שמבוצעים על ידי גורמים קיצוניים. "אני קורא לאותם משחיתים לבוא לשפרעם ולראות את בית הכנסת העתיק שנשאר קיים ועומד", סיפר מוראד חדאד, תושב שפרעם ואחד ממארגני היוזמה.

"למרות שהמחבל היהודי נתן זאדה ביצע פה רצח, אף אחד לא העז לפגוע בבית הכנסת", טען חדאד. גם ראש עיריית שפרעם, אמין ענבתאוי, בירך על היוזמה המקומית ואמר כי "זוהי התשובה שלנו לקיצוניים שמנסים לחבל במרקם היחסים בין היהודים לערבים במדינה".

ענבתאוי הדגיש כי ראשי המועצות הערביות פנו לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בכוונה לדון איתו בסוגיית מעשי ה"תג מחיר" המתגברים. לדבריו, ראשי המועצות עדיין ממתינים לתשובתו בעניין. ראש העיר הוסיף כי יש גם כוונה לכנס את כל ראשי המועצות הערבים והיהודים בעקבות התופעה.

"אנחנו מאמינים בדיאלוג עם האחר", הדגיש. "שני העמים חיים באותה המדינה וניתן לפתור את הבעיות והקיצוניות באמצעות השותפות שלנו. אנחנו שותפים נגד המעשים השפלים האלה בתקווה שהשב"כ והמשטרה ישמו את ידיהם על המבצעים. אנחנו נמשיך לקרוא לדו קיום. בעירייה כבר יזמנו פרויקט שנקרא 'שביל הדתות', שמסמל את המרקם המיוחד בעירנו. אצלנו יש בית כנסת, כנסיות ומסגדים ויש בית תפילה לדרוזים. אנחנו מקווים שכולם ינהגו כך".

בשיחה עם אחת התלמידות, המשתתפות בשיפוץ, היא סיפרה כי "זאת התשובה שלי ושל חבריי לכיתה לתג המחיר. זהו הקול השפוי להגיד לכולם שאפשר להילחם בקיצוניות ובאלימות רק בדרך הזאת, של הבנה, אהדה ולכבד את האחר".

שיפוץ בית הכנסת נעשה ע"י בני נוער מקבוצות המד"צים של אגף הנוער בעיריית שפרעם, יחד עם פעילי "שותפות-שראקה" - קואליציה של ארגונים יהודיים, ערביים ומשותפים למען חברה דמוקרטית שוויונית ומשותפת הפועלת למאבק בגזענות וקידום החיים המושתפים בארץ.
 
בית הכנסת היהודי בשפרעם קיים לפחות 250 שנה, מאז שלטונו של דאהר אל-עומאר בגליל.
 
מאז עזב אחרון היהודים את שפרעם בתחילת שנות העשרים של המאה הקודמת, מפתחות בית הכנסת העתיק בעיר הופקדו בידי בני משפחת ג'עפרי, המתגוררת מעבר לרחוב, כאשר כל מבקר יהודי מקבל מידי המשפחה את המפתחות לבית הכנסת ויכול לסייר במקום.
 
אחת מהנערות שהגיעו לשפץ את בית הכנסת אמרה כי "יחס תושבי העיר שפרעם לבית התפילה היהודי בעיר הינו דוגמא ומופת לחיים משותפים של בני שני העמים".
 
לדבריה, "כל מבני הפולחן בעיר הם חלק מהמורשת שלנו, ובא בצורה טבעית וברורה".

אברהם בן דוד | כדורינט4/05/2014 12:20
חזרה
עבור לתוכן העמוד