הסמארטפון הכשר משווק להמונים
בעוד מרן הגר"ח קנייבסקי שליט"א מאשר לראשונה להשתמש בסמרטפונים המאושרים ע"י 'נתיב', מתפרסמת העובדה כי הגרי"ש אלישיב זצ"ל נתן הוראה להקל ככל שניתן בעניני המכשירים החכמים, ולמעט "ענייני כיעור וניבול פה" הכל יכול להיות משודר, כולל משלוח הודעות טקסט ● וועדת העסקנים לענייני תקשורת, שאישרו לציבור טלפונים פשוטים בלבד, נמצאים תחת אש צולבת
קוראי העיתונים החרדיים, "המודיע" מחד ו"יתד נאמן" מאידך, נחשפו לאחרונה לעובדה כי נגמרה סאגת השליטה הטוטאלית של וועדת הרבנים לעניני תקשורת, וכי ניתן לרכוש סמרטפונים חדישים עם הגנה למכשיר מבית 'נתיב'.
כשמהפכת הסלולר הגיעה גם למגזר החרדי, ולאחר בעיות רוחניות שנוצרו בעקבות כך, נוסדה "ועדת הרבנים לענייני תקשורת" בה חברים רבנים מכל הזרמים במגזר החרדי כביכול. אך למעשה, מנהלי הוועדה בפועל הם יונתן לבקוביץ מחסידות גור, הנחשב לדומיננטי יותר ולקובע הטון בוועדה, וחיים לנג המייצג את המגזר הליטאי.
מנהלי הוועדה הצליחו להכניע את חברות הסלולר, וגרמו להם להוציא לשוק טלפונים כשרים מסוג עתיק במיוחד, המיועדים לדיבור בלבד, כשהם מעוקרים מהודעות טקסט ומגישה לאינטרנט.
במשך כמעט כעשר שנים הצליח המהלך כששני הצדדים, הן חברות הסלולר והן "ועדת הרבנים" יצאו ממנו נשכרים, אלא שבשנתיים האחרונות בעקבות חדירתם של מכשירי הסמארטפון - הטלפונים החכמים, לשוק החרדי, וכשהתברר שמחצית מהמגזר החרדי מחזיקים סמרטפונים בסתר או בגלוי, נוצר צורך דחוף בפיתרון מעשי.
רעיון הסמרטפון המאושר קרם עור וגידים, אך בשלב מסוים החלו חילוקי דעות עסקני הוועדה לגבי שאלת ה"דיבור" במכשיר הסמרטפון. ע"פ הדיווח באתר 'כיכר השבת', סבר לבקוביץ כי על מכשיר הסמרטרפון לשמש כ"מחשב אישי" ולא כטלפון נייד. לדעתו, איש עסקים שצריך לעשות שימוש במיילים ואפליקציות עסקיות יצטרך להחזיק ברשותו שני מכשירים האחד כשר רגיל-לדיבור בלבד והשני סמארטפון עסקי מעוקר מאפשרות לדיבור.
עמיתו לנג חלק עליו, וסבר כי באם יהיה במכשיר חכם אחד גם אפשרות לשוחח בדיבור וגם אפשרויות עסקיות כשליחת מיילים, רבים יעזבו את מכשירם ה"טרף" וישתמשו דווקא במכשיר הסמארטפון הכשר, ועל כן יש לאפשר גם לדבר באותו מכשיר.
בין השאר גם פרצו מאחורי הקלעים מאבקים מרים על כוח ושליטה כאשר חלק מעסקני הציבור הליטאי טענו על השתלטותו של לבקוביץ על הוועדה. לדבריהם, כיום היא אינה מייצגת את הרבנים אלא העסקנים פועלים אך ורק על דעת עצמם. "הרבנים לא התכנסו כבר שנים ולכן אין עם מי לדבר", הם טוענים. בנוסף, נוצר קרע של ממש בין ועדת הרבנים לחברת 'נתיב' שאיבדה את כשרות הוועדה, מה שגרם לסכסוך גם בפן העסקי.
חברת 'נתיב' לא נותרה חייבת. היא עקפה את העסקנים שהתפרנסו יפה מהעסק, וקיבלה את הכשרם המהודר של בית דינו של הגאב"ד הגר"נ קרליץ לסמרטפון שלה, כשהמכשיר משמש הן לדיבור והן לתועלת עסקית כגון קבלת מיילים ושימוש באפליקציות שונות.
המהלך הוביל בימים האחרונים למתקפה חריפה מצד ועדת הרבנים, קרי: חיים לנג ויונתן לבקוביץ, שגייסו את עיתון "המודיע" המזוהה עם חסידות גור, שביקר את ה"פירצה". "סיכמנו שהמכשירים יהיו רק לצורך עסקי ולא לדיבור וכעת הם פורצים גדר", הם אמרו על מתן ההכשר בזעם גדול. מנגד, העניק העיתון "יתד נאמן" גיבוי מלא לחברת נתיב ולסמארטפון המוגן, ואף פירסם מודעות ענק הקוראות לציבור לרוכשו.
בתגובה למתקפה בעיתון "המודיע", יצאה הכביסה המלוכלכת החוצה, וקלונם של חיים לנג ויונתן לבקוביץ נגלה לעיני כל. "מרגע שבוועדה עירבו אינטרסים ופוליטיקה והפסיקו לייצג את הרבנים הרי שכל סמכותה התבטלה. הם כבר לא מייצגים את גדולי הדור שרובם הורו לנו לפעול על פי הוראת בית דינו של הגר"נ קרליץ", אמרו העסקנים הליטאיים בתגובה.
"ועדת הרבנים מנסה לצייר אמנם כי הם מייצגים את גדולי ישראל אבל בפועל זוהי רק חסידות גור בלבד. מרבית החסידויות תומכים בגישה שלנו ובבעלזא אף העניקו הכשר משלהם על מכשירי נתיב ובכלל כיצד הם מעיזים לצאת כנגד אחד מבתי הדין הגדולים בעולם היהודי ולתקוף בכתבות אנונימיות את גדולי הדור שלנו", הוסיפו.
הם הסבירו כי כיום אין ועדת הרבנים לענייני תקשורת, שלא התכנסה כבר תקופה ארוכה, מייצגת את גדולי הדור, ואף מרבית הרבנים החברים בה מתנגדים לעמדת העסקנים המנהלים אותה ומדברים בשמה.
"השאלה הינה הפוכה לחלוטין", אומרים הגורמים, "כיצד אותם עסקנים אנונימיים מעיזים לפעול על דעת עצמם ולצאת חוצץ כנגד היתר מפורש של בית דין חשוב בראשות הגאב"ד הגר"נ קרליץ".
הגרי"ש אלישיב: "הכל יכול להיות משודר"
השבוע נחשף מסמך שנשלח בעבר על-ידי הגאון רבי צבי פרידמן חבר הוועדה מטעם הציבור הליטאי, שיועד אל המזכיר חיים לנג, בו הוא קובע כי דעתו של הגרי"ש אלישיב זצ"ל היתה להקל בנושא הסמרטפונים, ולהיפך מדעת העסקנים המנהלים אותה כיום.
"לכבוד ידידנו העוסקים בצרכי ציבור באמונה הרב חיים לנג שלום וברכה", כותב הגר"צ פרידמן, "מצאתי לנכון לסכם את שיחותינו הטלפוניות שנערכו בימים האחרונים".
"שמעתי כמה פעמים מהגרי"ש אלישיב", כותב הרב פרידמן, "שהמשימה שהוטלה על חברי הוועדה לענייני תקשורת, היא אחת ויחידה, לדאוג לכך שהפרסומים יהיו נקיים מענייני כיעור וניבול פה וכיוצא בזה, וזה הכל!".
"מלבד נושאים חמורים אלו", ממשיך הרב פרידמן בהצגת דעת הגרי"ש, "הכל יכול להיות משודר, כגון ענייני מסחר ואינפורמציה על שירותים לציבור, ועל כל תחום שהוא שמעניין את הציבור".
הרב פרידמן ממשיך וכותב כי "על פי הבנתי כולל העניין דיווח על התנהלות חצרות הרבנים וחוגי הרבנים, בישיבות, ובגופים שונים הנכללים במסגרת היהדות החרדית, וכל אחד רשאי לשדר על פי תפיסת העולם של החוג שהוא משתייך אליו, ואין לוועדה להתערב כלל בתוכן השידורים, בתנאי שיהיו נקיים מהנ"ל".
לסיום, חושף הרב פרידמן כי מרן הגרי"ש אלישיב אף היה בעד השארת האופציה לשליחת הודעות טקסט. "ואגב, מרן אף אינו שולל משלוח הודעות כתובות, בתנאי שניתן יהיה להבטיח שיעמדו בקריטריונים הנ"ל", הוא כותב.
המכתב שטרף את הקלפים
בצעד של נוק-אאוט במלחמה על הסמרטפון הכשר שהחל לחדור למיינסטרים החרדי, החליטו בחברת 'נתיב' לגייס גם את מרן הגר"ח קנייבסקי, בנוסף לגרנ"ק קרליץ ובית דינו שנתנו הכשר למכשיר החכם.
במכתב המתפרסם בעיתון יתד נאמן, כתב הגאון רבי יצחק שאול קנייבסקי בשמו של מרן שר התורה הגר"ח קנייבסקי: "הנני כותב בשם אבי מורי שליט"א. הנה בעזרת ה' נעשה תיקון גדול לאלו הנצרכים לעבודתם ולפרנסתם למכשיר נייד "מכשיר מוגן" של חברת נתיב שקיבל את אישורם של הרבנים".
בכך הכריע מרן הגר"ח קנייבסקי בעד היתר השימוש במכשיר הסמאטרפון הכשר, בניגוד לעמדתם של חיים לנג ויונתן לבקוביץ, שדיברו עד כה בשם הרבנים. הם מצידם ממשיכים לאסור זאת, בין היתר באמצעות פרסומים בעיתון 'המודיע' התוקפים בחריפות את שיווק המכשיר.
נוכח דעתו הברורה של מרן הגר"ח קנייבסקי אמר עסקן חרדי, כי נגמר המונופול של ועדת הרבנים, ומעתה אפשר לקוות כי התחרות תאפשר לציבור החרדי לקנות מכשירים חכמים ומוגנים במחיר מוזל.