שכר הבלניות: עד 1,800 ש' בחודש
בדיון שערכה ועדת הכספים לרגל יום האישה, נחשפו תנאי ההעסקה הירודים של הבלניות, המועסקות במאות מקוואות ברחבי הארץ ● על עבודה של 7 ימים בשבוע, כולל שבתות, חגים וערבים - מקבלות הבלניות שכר זעום של 1,800-1,200 שקל בחודש
השבוע סערה ועדת הכספים בגלל מחאה יוצאת דופן על "ניצול נפשע בשכר מגוחך" של הבלניות, המתפעלות בכל יישובי הארץ מאות מקוואות טהרה שבהן טובלות רבבות נשים חרדיות וגם חילוניות הנרשמות לנישואין. הנושא עלה לדיון במסגרת יום האישה הבינלאומי, ביוזמת יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה והשוויון המגדרי, ח"כ עליזה לביא (יש עתיד).
על פי הנתונים שהוצגו בוועדה, המועצות הדתיות מעסיקו כ-800 בלניות במקוואות ברחבי הארץ. נציגות "אדוות", קבוצת פעולה שהקימו הבלניות, ספרו על 7 ימי עבודה בשבוע, כולל מוצאי שבתות וחגים, בעיקר בשעות הערב עד חצות, בנוסף לעבודות ניקיון והחלפת המים בשעות הבוקר. כל זה תמורת שכר חודשי של 1,200-1,800 שקל בגלל שעבודתן איננה מוגדרת כמשרה מלאה, בקושי שליש משרה.
נציגות הבלניות ציינו גם את חובתן להיות זמינות בכל ערב בלי קשר למספר הטובלות, גם אחרי חצות. "אנחנו בתחתית סולם השכר של המועצות הדתיות עם פער של מאות אחוזים לעומת שכרו של הרב המקומי", אמרו. עוד הן הדגישו כי אין להן מחליפות, גם בעת מחלה או טיפול רפואי. "הרב כעס עלי כשהייתי צריכה לעשות צנתור ולא מצאתי מחליפה", סיפרה אחת מהן.
האוצר אשם
ח"כ לביא אמרה שכבר הגישה הצעת חוק לשיפור מעמדן. ח"כ הרב משה גפני (יהדות התורה) הטיח בה, "למה חוק? תלחצי על שר האוצר מהסיעה שלך שידאג לתת להם שכר הוגן".
נציג המועצות הדתיות נתן נתנזון, טען שכל עובדי המועצות הדתיות בתחתית סולם השכר וגם בסיס השכר של הבלניות הוא שכר המינימום (4,000 שקל). אלא שהשכר בפועל נגזר ממספר המשתמשים, לאחר שהשיגו להן בקושי את מה שנקרא "תוספת רטיבות". הוא הודה כי "זה רחוק ממה שצריך להיות אבל האוצר דוחה כל דרישה לשיפור השכר".
עו"ד ציפורת שמיל מתנועת "אמונה", התריעה ש"בשום מקצוע אחר לא משלמים לפי מספר המשתמשים. אחות לא מקבלת לפי מספר החולים וגם השכר של הקברנים בחברה קדישא לא נקבע לפי מספר המתים שהם קוברים. גם בלניות זה מקצוע מהותי. אבל תלושי השכר שלהן מראים שהן מקבלות בקושי 1,800 שקל בחודש".
אבי חליווה מנכ"ל המשרד לשירותי דת אמר, "הבעיה שעובדי השירותים מסורים לעבודה ואין להם פנאי לעיצומים והפגנות. גם הבלניות לא סוגרות את המקוואות. אבל מאופי עבודתן זו לא משרה מלאה. אחרי תוספת הרטיבות (15%) ניסינו ולא הצלחנו להשיג גם 'תוספת פיצוי'. אבל כל עובדי המשרד לא מקבלים תוספות שניתנות במשרדים אחרים".
חברי הוועדה שאלו למה מקפחים אותן לעומת עובדים אחרים שמקבלים תוספת על עבודת לילה. חליווה: "המענה נמצא באוצר". משה בכר מיחידת הממונה על השכר: "הבלניות לא מופלות לרעה על פי חוקת העבודה בשלטון המקומי. לפני כשנה חשבנו שנכון וראוי לתת תוספת לשכר הנמוך של הבלניות, אבל המועצות הדתיות סירבו".
יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) קטע את הדיון. "ככה לא נקבל החלטות. לישיבה הבאה נזמן את הממונה על השכר באוצר קובי אמסלם וההסתדרות כדי לסגור את הפינה הלא מכובדת הזאת".
הצעת חוק חדשה: קנס עד 50,000 ש"ח
בעוד דנים אנו על שכרן של הבלניות, מרחפת מעל ראשן הצעת חוק חדשה, המאפשרת הטלת קנס עד 50,000 שקלים על בלנית שתשאל טובלת בנוגע לחייה האישיים.
לפי הצעת החוק, בלנית שתשאל את הטובלת שאלות בנוגע לחייה האישיים ללא הסכמתה המפורשת, עלולה להיות חשופה לתביעה אזרחית ובית המשפט יוכל לפסוק לתובעת פיצויים ללא הוכחת נזק עד לסכום של 50,000 שקלים.
במכתב ששוגר אל סגן השר בן דהן נכתב: "אנו עובדות כבלניות בגלל החשיבות של מצוות הטהרה בעינינו, ברוב המקרים זו אינה עבודתה היחידה של הבלנית והשכר בהתאם. מפלגת "יש עתיד" החליטה לתקוף את העובדות הכי חלשות עם המשכורות הנמוכות ביותר במשק. טוב תעשה המפלגה אם יסירו את הצעת החוק מסדר היום, שמהווה פגיעה בנו. יותר טוב שיטפלו בבלניות שיש עליהן תלונות ולא יאיימו עלינו בעונשים כלכליים".
סגן השר לשירותי דת, הרב אלי בן דהן, אמר בתגובה: "אגן על זכויות הבלניות ועל הטובלות. בימים הקרובים ייצא נוהל מעודכן בחוזר מנכ"ל, שנוסח בשיתוף עם קבוצות של טובלות ובו נעגן ונשפר את נהלי צנעת הפרט במקוואות, יחד עם זאת יש לתת את הדעת כי האחראים הלכתית על כל ענייני המקוואות הם הרבנים הראשיים לישראל".
"יש לציין כי בחודשים האחרונים יצאה הנחיה מטעם הרבנות הראשית כי אין לבלניות הסמכות לחקור את הטובלות בשאלות אישיות. המשרד לשירותי דת ביחד עם הרבנות הראשית לישראל כי על הטבילה להיות חוויה מקרבת ונעימה. חובתי היא להגן על הבלניות כמו על ציבור הטובלות במקוואות, ולא אתן יד לפגיעה באותן נשים המשתכרות שכר נמוך תמורת עבודת קודש", אמר הרב בן דהן.
עוד הוסיף סגן השר: "רובן המוחלט של הבלניות עושות את עבודתן נאמנה והמקרים הבודדים בהם מגיעות תלונות לידיעת המשרד, מטופלים ברגישות ותשומת לב ולכן אין טעם להפוך את המובן מאליו לחוק. יתרה מזו, חוק זה הינו בעייתי משום שבאין צורך בהוכחת נזק, הוא עלול להפוך כלי בידי נשים לנקמה אישית ולא מידתית כלפי בלניות המבצעות את עבודתן נאמנה".
6/03/2014 13:30