תופעה: שומרי מצוות נזרקים מבתי מלון בשבת

הרבנות הראשית לישראל קיבלה לאחרונה תלונות רבות על כך שבתי מלון מגלים חוסר רגישות כלפי אורחים שומרי מצוות, וזורקים אותם מחדריהם בעיצומה של שבת קודש ● הרבנות הציגה סידרת אזהרות לנופשים, על מנת להימנע ממצב בעייתי ● תגובת המלונות: "אפשר להישאר בתוספת תשלום"

 

בענף המלונאות מגלים לאחרונה חוסר רגישות משווע כלפי אורחים שומרי שבת. כך עולה מתלונות רבות שהתקבלו לאחרונה ברבנות הראשית לישראל, והמדווחות על כך. בין השאר התקבלו תלונות כלפי חלק ממלונות ישרוטל ופתאל.

המתלוננים דיווחו כי אורחים שומרי שבת נדרשו לפנות את חדרם בשבת בצהריים. בחלק מהמקרים נמסר כי הנהלת המלון דרשה מהאורחים להתחייב במהלך השבת, לתוספת תשלום תמורת הזכות להישאר במלון עד לאחר צאת השבת.

הרבנות מדגישה, על מנת להימנע מחילול שבת ומעוגמת נפש, על אורחים שומרי שבת לוודא מראש בעת הזמנת החדרים כי המלון מאפשר לאורחיו שמירת שבת כהלכתה, ובכלל זה:

• עזיבת המלון לאחר צאת השבת.
• מפתח מכני.
• נטרול מערכות המכבות את המיזוג בחדר עם פתיחת חלון או דלת, וכן מערכות הדחה אלקטרוניות בשירותים.
• נטרול או חלופה לדלתות חשמליות.
• מעליות שבת.
• התאמת אופי הפעילות באזורים הציבוריים במלון לצרכי שומרי שבת.

מתלונות נוספות שהגיעו לאחרונה לרבנות הראשית, מתברר כי בחלק מהמלונות הכשרים בישראל קיים נוהל, לפיו המלון מחליף ארוחה בחדר האוכל הכשר של המלון, בארוחה במסעדה סמוכה. לעתים, המסעדות אליהן מפנה המלון, אינן כשרות.

חשד להטעיות מסוג זה, התעורר לאחרונה במלון רויאל ביץ' באילת.

"הרבנות הראשית רואה תופעה זו בחומרה רבה ופועלת להסדרת נהלים ברורים בנושא על מנת למנוע מכשול מהציבור". אומרים ברבנות, ומוסיפים: "עד להשלמת המהלך מתבקש הציבור שומר הכשרות בעת קבלת שובר או הנחה ממלון לארוחה במסעדה שאינה בתוך שטח המלון, לוודא כי קיימת במקום תעודת הכשר תקפה מטעם רבנות מקומית מוסמכת".

מהרבנות נמסר כי אורחים במלונות שנתקלו בתופעה זו מתבקשים לדווח ליחידה הארצית לאכיפת חוק איסור הונאה בכשרות.

ברשת פתאל מגיבים: "לקוח שומר שבת שמזמין חדר אצלנו, עליו לציין זאת במהלך ההזמנה, ולבקש כי הוא מעוניין להשאר בחדרו עד צאת השבת. החברה איננה מבטיחה כי תוכל למלא את הבקשה, והיא תבדוק כל מקרה לגופו. לקוח שמעוניין להבטיח את הישארותו במלון, יכול לעשות זאת כאשר בעת ההזמנה יוסיף תשלום על כך. כאשר הלקוח לא ציין את שמירת השבת שלו בעת ההזמנה, הנוהל הוא לדרוש ממנו לעזוב את המלון בשבת בצהריים, או לחילופין להתחייב בתוספת תשלום".

ואילו בחברת ישרוטל הגיבו: "לגבי שמירת השבת, יש לנו נוהל ברור. לקוח יכול לעדכן מראש שברצונו להישאר עד מוצ"ש, ואז בתוספת תשלום יוכל להשאר בחדרו עד צאת השבת. גם לקוח שלא עדכן, או שלא מעוניין להוסיף כסף, יכול להשאר בתחומי המלון - גם אם לא בחדרו, וחפציו ישמרו כראוי על ידי מחלקת האבטחה, עד לעזיבתו עם צאת השבת".

"אודות רויאל בי'ץ, מכיוון שבמקרים רבים חלק גדול מאורחי המלון מגיעים על בסיס לינה וארוחת בוקר, הרי שלא תמיד מוצאת הנהלת המלון לפתוח את חדר האוכל, מפאת כדאיות כלכלית. במקרה כזה, היא מפנה את אורחיה לשלוש מסעדות שבבעלותה, הנמצאות בטיילת רויאל ביץ'. האחת, בשרית. השניה חלבית, שתיהן כשרות בהשגחת הרבנות. ישנה מסעדה שלישית, שהיא לא כשרה. כמובן, שכל אורח מקבל את שלושת ההצעות, והוא בוחר מה נוח לו, כאשר שומרי המצוות מיודעים על כך שיש להם שתי מסעדות לבחירה. בפתח המסעדה שאיננה כשרה, יש גם שלט גדול המודיע על כך".

יואב גוזלן | כדורינט27/02/2014 11:15
חזרה
עבור לתוכן העמוד