הרב יצחק יוסף: אבא שלח אותנו ללמוד בחב"ד

הרב הראשי לישראל, הרב יצחק יוסף, השתתף במעמד סיום הרמב"ם שהתקיים בשכונת רמות בירושלים, וסיפר על הקשר המיוחד בין הגר"ע יוסף לרבי מחב"ד ● עוד סיפר כי בשנות ילדותם היו לומדים בשעות אחר הצהריים במסגרת חב"דית: "אבא שלח אותנו לשם מתוך הערכה וכבוד שהיו לו לחב"ד"

 

הגאון רבי יצחק יוסף השתתף במעמד סיום הרמב"ם, לפי תקנתו של האדמו"ר מליובאוויטש זצ"ל, והביא גילויים מעניינים אודות הקשר בין הגר"ע יוסף זצ"ל לחב"ד: "ראיתי איזה כבוד מרן חלק לרבי מחב"ד. איזה תארים כתב עליו".

הדברים נאמרו במעמד סיום הרמב"ם שהתקיים השבוע בשכונת רמות בירושלים. הגר"י הוסיף וסיפר על הקשר בין אביו, הגר"ע זצ"ל, ובין רבני חב"ד, וגילה כי בשנות ילדותם היו לומדים בשעות אחר הצהריים במסגרת חב"דית. "כולנו, כל הבנים, היינו הולכים בסיום התלמוד תורה למסגרת חב"דית להמשיך וללמוד. אבא שלח אותנו לשם מתוך הערכה וכבוד שהיו לו לחב"ד".

עוד גילה כי נראה שאביו מרן הגר"ע יוסף סבר בתחילה כי הרוצה להחמיר, ינהג בדופן סוכה כשיעור חזון איש, אך כאשר הציגו בפניו ממצאים מהם עולה כי מקוה מימי בית שני, נבנתה במידות שיעורי ר' חיים נאה, חזר בו, ומעתה לא הזכיר שמי שרוצה יחמיר כשיעור חזון איש.

כדי להבין את התגלית, נחזור שלוש שנים אחורה, אז באחת מהדרשות המשודרות בלויין, התבטא הגר"ע יוסף זצ"ל בחריפות רבה נגד שיעורי החזון איש, ופסק בנחרצות כי אסור לרב ספרדי להתחשב ב"שיעורי החזון איש" לפיהם טפח הוא עשרה סנטימטרים, לעומת "שיעורי ר' חיים נאה" לפיהם טפח הוא שמונה סנטימטרים.

לאחר דבריו אלו, היו שהקשו – והרי בספר ילקוט יוסף, שנכתב על ידי בנו הגאון רבי יצחק יוסף לפי פסקי הגר"ע, שיעורי החזון איש מוזכרים מספר פעמים. וידוע כי ילקוט יוסף מוגה על ידי הגר"ע בעצמו? תשובה על כך נתן הרב יצחק יוסף בנאומו, וציין כי היה "קשר נשמתי" בין אביו להגאון ר' חיים נאה, עד שמוזכר ביביע אומר בתואר "ידיד נפשי" זאת למרות שהגאון ר"ח נאה היה זקן והגר"ע אברך צעיר.

ואודות נושא השיעורים – חשף הגר"י יוסף - כי אמנם ב'ילקוט יוסף' מובא כי דופן של סוכה מינמלית היא שמונים סנטימטר, ויש להחמיר לבנות את הדופן בגובה מטר, וזאת על פי "שיעור חזון איש", אך בשנים הבאות ארכיאולוג העוסק בחפירות ב"עיר דוד", הגיע לגר"ע יוסף ופרש בפניו ממצאים ברורים כי המקוה במקום והיא מימי בית שני, בנויה על פי השיעורים הקטנים, התואמים לשיעורי ר' חיים נאה. וכעת מובן מדוע בשנים הבאות כשיצא סידור חזון עובדיה, ציין בו הגר"ע כי דופן סוכה מינימלית היא שמונים סנטימטר ואילו שיעור חזון איש לא צויין כלל. הגר"י הסיק בפשיטות כי נראה שהגר"ע חזר בו מהצורך ב"שיעור חזון איש" לאחר שנמצא כי מקוה מימי בית שני בנויה לפי השיעורים הקטנים.

יואב גוזלן | כדורינט24/01/2014 12:20
חזרה
עבור לתוכן העמוד