הרבנים קוראים: עשו חשבון נפש

ריבוי האסונות במגזר החרדי וצפיפות האירועים הטראגיים בשבוע שעבר, הביאו את גדולי ישראל לקריאה חד משמעית: עשו חשבון נפש ● הראשון לציון הגר"ש עמאר פרסם מכתב מיוחד: "נפגעו נפשות טהורות. מידת הדין מתוחה" ● הגר"י יוסף: "זהו אסון של כלל ישראל. חייבים להתרחק מהמחלוקת ולהרבות באחווה" ● הגר"א פינקל: "עולות נעקדו, אנו חייבים לפשפש במעשינו" ● הגראי"ל הורה: להתחזק בהחזקת תורה

 

הרבנים קוראים לחשבון נפש ציבורי, בעקבות האסונות הנוראים שאירעו בשבוע האחרון. הרב יצחק יוסף, הרב הראשי לישראל, הגיע לניחום אבלים אצל משפחת טופן, אשר בה זוג וילדם התינוק נהרגו בפיצוץ הגז, ואמר כי זהו אסון של כלל ישראל כולו. הגר"י אף ציין כי זהו אינו האסון היחיד השבוע, בצירוף פטירתם של האחיות גרוס ע"ה כתוצאה מהרעלה, וקרא: "חוינו השבוע שרפות קשים ונוראים וכולנו בוכים על כך, ובשעה שכזו שמשפחות נכחדות רחמנא ליצלן עלינו להתחזק כמה שיותר באהבת חינם, בעזרה לזולת בעשיית חסד עם השני, זהו זמן להתרחק מהמחלוקת, לשנוא את המחלוקת ולהרבות אהבה ואחווה, על כולנו להיות מאוחדים ובתפילה כי הקב"ה יאמר די לצרותינו ובלע המוות לנצח".

הראשון לציון, מרן הגר"ש עמאר, אף פרסם מכתב בעקבות האסונות: "נהי ושבר נשמע ברחובות קריה נאמנה, אסונות נוראות ומשונות, אשר בהם נפגעו נפשות טהורות וזכות, בתכיפות, וזהו למד שמידת הדין מתוחה רח"ל ולא עת להחריש". הגר"ש הזכיר את דברי הרמב"ם: "ידעו הכל שבגלל מעשיהם הורע להם". הוא סיים: "יסוד הכל היא התשובה. נחפשה דרכינו ונחקורה ונשובה אל השם".
 
ראש ישיבת מיר-ברכפלד הגר"א פינקל קרא לחשבון נפש: "האסון מחייב את כולנו לפשפש במעשינו", אמר, "כיצד נעקדו עולות תמימות, עולות קדושות, צאן קדשים".

דבר הטרגדיה הנוראה שפקדה את משפחת גרוס בירושלים, עם פטירתן של שתי בנות המשפחה מהרעלה, הגיע לאזניו של הגראי"ל שטיינמן, שהזדעזע והגיב את הדברים הבאים: "בראש השנה יכתבון וביום צום כפור יחתמון כמה יעברון וכמה יבראון, מי יחיה ומי ימות, מי בקצו ומי לא בקצו, מי בחרב ומי בחיה וכו'".

"אי אפשר לנו לדעת חשבונות שמים, אך ימים אלו שהם ימים של תיקון חטאים כמו שאמר האריז"ל, מדת הדין קשה בהם יותר, ויש להתעורר בתשובה. ואמנם לזכות לתשובה כראוי זה לא פשוט, וכמ"ש בכתר ראש למרן הגר"ח מוולוז'ין זצוק"ל דעיקר התשובה מדאורייתא היא החרטה על העבר וקבלה על להבא, וקשה מאד לקיים את זה בשלימות", הטעים הגראי"ל.

הגראי"ל נשאל במה צריך הציבור להתחזק, וציין את דברי רבינו יונה באדרת התשובה: "והרוצה להנצל מן העונש המר והעון הגדול הזה [הוא חטא ביטול תורה שהאריך שם מתחילה], יתעסק בצרכי התלמידים והרבנים הלומדים לשם שמים, ויעזור בשכירות הרבנים כדי שיעמדו בעירו ויהיו עוסקים בתורה על ידו עכ"ל. ובעת הזאת חובת כל אחד להתחזק בדבר זה כפי יכלתו".

בהמשך עודכן הגראי"ל בפטירתו של הגרי"י גלינסקי, ואמר כי עיקר היסורים שמכפרים לאדם הם "עלבונות", והוא זכה לשפע של עלבונות בהיותו בעולם הזה, כאשר נדד הרבה למדינת הים כדי לאסוף כסף להחזקת תורה וצדקה, וספג שם עלבונות לאין שיעור. ואף שהיה מתלמידי נוברדהוק שעבדו על מדת הבושה וספיגת עלבונות, בכל זאת העלבונות הם עלבונות, ומפריע לאדם, והם היסורים המכפרים.

הגאון רבי גרשון אדלשטיין, ראש ישיבת פוניבז', שמע ממקורביו על האסון הקשה שפקד את משפחת גרוס, באסון ההרעלה הנוראי, ואמר בכאב לב עצום כי "כשקורים כאלו אסונות כאלה כבדים זה מחייב אותנו להתעורר ולהתחזק בתורה ותפילה. עלינו להפסיק להיות שאננים ואדישים ולחשוב מה ה' רוצה מאיתנו ומה דורש מאיתנו שנתחזק בשעה קשה זו".

הרב הראשי לישראל הרב דוד לאו אמר כי "אין ספק שמדובר בימים מאוד קשים לכולנו. כל מי שיש לו מעט רגש ושומע על תינוקות שנהרגים בדרכים כל כך קשות ובמיתות משונות, מצטמרר ומזדעזע.

לאורך הדורות עם ישראל עבר טרגדיות קשות ואיומות ותמיד עולה השאלה המהדהדת למה ומדוע? אין לנו תשובה אבל כיהודים מאמינים בני מאמינים יודעים שכל מה שנעשה מהקב"ה הוא לטובה וצריך לאזור כוחות עצומים על מנת להתמודד עם הקשיים.

כל אחד מאיתנו צריך לקבל על עצמו חיזוק, אם זה בשמירת שבת ואם בבין אדם לחבירו או בשמירה לשון הרע.

אנחנו לא יודעים בדיוק בעוון מה ילדים כה רכים הולכים לבית עולמם. קראנו זאת בפרשת יתרו, חז"ל אומרים שילדים מתים בעוון המחלוקת. אולי בזה עלינו להתחזק כעת".

עמיחי אבידן | כדורינט24/01/2014 09:10
חזרה
עבור לתוכן העמוד