משטרת הכשרות
סגן שר הדתות אלי בן דהן, והרב הראשי לישראל, הרב דוד לאו, יוזמים הצעת חוק לפיה מהיום יקבלו פקחי יחידת הכשרות של הרבנות הראשית לישראל סמכויות של שוטרים, בפעילותם למניעת מקרים של הונאה בכשרות ● היוזמה באה בעקבות תלונות רבות על חוסר יכולתם של הפקחים לפעול נגד עברייני הכשרות
סגן שר הדתות, אלי בן דהן, והרב הראשי לישראל, הרב דוד לאו, יוזמים הצעת חוק לפיה פקחי יחידת הכשרות של הרבנות הראשית לישראל יקבלו סמכויות פרקטיות בפעילותם למניעת מקרים של הונאה בכשרות.
מלשכתו של הרב בן דהן נמסר כי הצעת החוק הממשלתית שאותה מגיש סגן השר מגיעה בעקבות תלונות רבות על חוסר יכולתם של הפקחים לפעול נגד ההונאה בכשרות בשל מחסור בסמכויות אכיפה.
בדברי ההסבר של ההצעה נכתב כי "ברבנות פועלת זה 14 שנים יחידה שנועדה לאכוף את החוק האמור, אולם סמכויותיהם של עובדי היחידה לא הוסדרו עד כה בחוק איסור הונאה בכשרות כלל, ועל כן פעילותם מתבצעת באמצעות סמכויות... באופן מוגבל ביותר".
על פי הצעת החוק יוסדרו סמכויות פיקוח שיינתנו למפקחים לצורך מילוי תפקידם ובכלל זאת, סמכות לדרישת הזדהות, סמכות לדרוש מסירת ידיעות, נטילת דגימות, סמכות כניסה לבתי עסק ונטילת תעודת הכשר שאינה בתוקף.
בנוסף, הצעת החוק מסדירה סמכויות אכיפה שיינתנו למפקחים כאשר התעורר חשד לביצוע עבירה ובכלל זאת, סמכות חקירה, וסמכות לתפיסת חפצים הקשורים לעבירה כפי שיש בסמכותם של שוטרים.
כחלק מסמכויות האכיפה לפקחים קובע החוק חובת הזדהות על המפקחים בעת מילוי תפקידם באמצעות תג מזהה ומדי מפקח.
סגן שר הדתות הרב אלי בן דהן אומר כי מדובר בהצעה הכרחית ונחוצה שבאה לעשות סדר באכיפת הונאה בכשרות ולהחזיר את האמינות לתחום הכשרות. "עד היום נאלצו המפקחים להתמודד עם מחסור בסמכויות וכתוצאה מכך הפכו לחלשים בעיני עברייני הכשרות שחמקו ללא עונש. הצעת החוק נועדה לתת כלים לפקחים להילחם באופן אפקטיבי בתופעת הונאת הכשרות ובעברייני הכשרות".
הרב הראשי לישראל, הרב דוד לאו אמר: "אני מאמין שכל אדם בישראל בין מי שהכשרות חשובה לו ובין מי שפחות, מבין את הצורך ביושרה כלפי אזרחים המבקשים כשרות ונופלים קרבן להטעיות. יבורך סגן השר על עזרתו בנושא".
העיתונאים החילוניים זועמים
כצפוי, עוררה הצעה זו סערה ודיון ציבורי נרחב. מתנגדי המהלך החקיקתי טענו כי מדובר בניסיון להמשיך ולחזק את הממסד הרבני - כשרותי, ולא באמת בשביל למנוע זיופים והונאות בנושאי כשרות.
רועי שרון, כתב ערוץ 10, זעם על ההחלטה. "אז אלי בן דהן מצא במה להילחם", כתב שרון בדף הפייסבוק, "אחרי ששבר את המונופול של מערך הכשרות, אחרי שניקה את הסירחון באורוות הרבנות הראשית, אחרי שריסק את השחיתות והג׳ובים אצל המשגיחים ורבני השכונות, מצא סגן שר הדתות את המסעדות שמעיזות למכור אוכל כשר בלי לשלם לממסד הדתי. באמת מזל גדול שמשרד הדתות יצא מידי החרדים".
תחת הכותרת "איך נפתלי בנט עובד עליכם", כתב העיתונאי חיים לוינסון מ"הארץ" ביקורת חריפה גם כן כנגד מהלך הכשרות, ולא רק: "אתמול רץ נפתלי בנט לכתוב סטטוס על זה שסוף סוף "פותחים לתחרות את אזורי הרישום בנישואין. ככה יהיה תחרות איפה אפשר להירשם. איזה יופי. מה יותר טוב מתחרות".
הכתב מסביר כי הצעת החוק תוביל למצב בו כל בעל עסק אשר לא תהיה ברשותו תעודת כשרות, יסתכן בעבירה פלילית: "בדיוק באותו יום, נפתלי בנט מקדם הצעת חוק חדשה שעניינה החמרת האכיפה על בתי עסק כשרים בלי תעודה מהרבנות. מה המשמעות? שכל בית עסק חייב כשרות מהרבנות או מגוף שהסמיך, אחרת זה פלילי".
"בין הצעת החוק הזאת לבין כשרות אין כלום. רק למנטליות של דיקטטורים", קובע לוינסון. לדבריו,"המדינה לוקחת את כוחה המונופוליסטי בתחום הפלילי כדי לקדם את מערכת הכשרות שלה עצמה".
"אם נפתלי בנט באמת היה רוצה תחרות, הוא היה פותח את השוק. ירצה הציבור השגחה של חיים לוינסון? יקנה. ירצה השגחה מהרבנות? יקנה. ירצה בד"צ? יקנה. כל אחד ימכור שירותי כשרות וכל אחד ילך על הכשרות שהוא סומך עליה".
"אבל נפתלי בנט לא רוצה שתהיה לכם תחרות. הוא רוצה לכבול אותכם בכבלי הרבנות האורתודוקסית. זה גם מה שעומד מאחורי רפורמת אזורי הרישום: לכבול אותכם לרישום ברבנות, אבל רק שיהיה נעים יותר". דברי לוינסון.
בלשכתו של סגן שר הדתות הגיבו לדברי הביקורת שהושמעו, ואמרו ל'כיכר השבת': "מטרת החוק החדש היא להגן על צרכני הכשרות מפני זיופים והונאה בתחום הכשרות. אם לפקחים יהיו כלים טובים יותר להתמודד מול זיופים בכשרות, ההרתעה מול עברייני הכשרות תהיה טובה יותר והצרכנים ירוויחו: יהיו פחות זיופים".
"זה שנים שתחום הכשרות אינו מוסדר ויש בו תופעות שליליות שבהן אנו רוצים לטפל. בשבועות הקרובים יוצגו מהלכי חקיקה נוספים בתחום הכשרות שיטפלו גם בסוגיה של משגיחי הכשרות. סגן השר מתייעץ בנושא בין היתר עם בעלי עסקים", הוסיפו.
1/01/2014 10:15