הגראי"ל שטיינמן: לא למלחמה בסמארטפון

האם נכון לתלות שלטים נגד האייפון, המכריזים שאין כניסה לבעלי אייפון? מרן הגראי"ל שטיינמן מתנגד, ולא קשה להבין למה ● וגם: האם כדאי לרוץ ולקחת מסכות מפיקוד העורף? ● ומה ביקש הגראי"ל מהגר"מ גרוס שליט"א, בטרם יצא להשתטח על קברו של ה"חפץ חיים"?

ממציאי המכשירים הכשרים, שסחפו בתחילת דרכם את הציבור החרדי ברובו, שהתלהב מהתוכניות הזולות, מוצאים את עצמם עומדים מול שוקת שבורה, כאשר יותר ויותר אברכים משתמשים בסמארטפונים כמו אייפון, גלקסי ואחרים.

הפתרון נמצא בדמות שטיפת מח אגרסיבית ביותר, נגד רבים וטובים מהציבור החרדי המשתמשים במכשירים מתקדמים, גם אלה המקפידים על סינון תכנים בסמארטפון, דבר שכל חברה סלולארית חייבת לספק ללקוחותיה חינם.

הקמפיין כלל דימויים כמו עבודה זרה וגילוי עריות, שלטים בבתי הכנסת שנתלים כביכול מטעם בית הכנסת, תליית שלטים על בתי גדולי הדור ללא ידיעתם והסכמתם, בנוסח "אין כניסה לבעלי אייפון ודומיו", וחלוקת כרזות שכאלה לילדי תלמודי התורה, תוך מתן פרסים ועידוד.

כעת מסתבר כי דעתם של גדולי הדור לא נוחה מהתופעה הזו, ומלחמתם של אנשי המכשירים הכשרים, והחשש לאיבוד פרנסתם, לא מטרידים אותם. בשבוע האחרון נכנס אחד האברכים תושב פתח תקווה אל מעונו של מרן ראש הישיבה הגאון רבי אהרון לייב שטיינמן, בזמן קבלת הקהל לאחר תפילת שחרית בשעת הנץ, ושטח בפניו את שאלתו.
 
האברך הציג בפני ראש הישיבה את העובדה שבנו הלומד בחיידר בבני-ברק, שב הביתה מלימודיו כשהוא מצויד בשלט הקובע כי אין כניסה לבית לבעלי אייפון ודומיו.

מבלי להתייחס לחוצפה שבעצם המעשה, והמרדת ילד נגד הוריו, תוך גרימת זלזול בהם והריסת החינוך של הילד, שאל האברך את מרן ראש הישיבה האם עליו לתלות אותו בחלון ביתו.
 
להפתעתו, השיב לו מרן הגראי"ל כי "עלינו ללמוד מאבות האומה היהודית". ראש הישיבה הוסיף והסביר כי "אברהם אבינו הכניס אליו לאוהל, לביתו, אפילו עובדי עבודה זרה, אלא שרק ביקש מהם לשטוף את ידיהם ולנגבם מאותם גילולים".
 
הגראי"ל המשיך ואמר כי "לא מצאנו שתלה שלט על ביתו שאין כניסה לבעלי עבודה זרה". אם כן, גם אם האייפון הוא בגדר "עבודה זרה", בהנחה וזה נכון, אין שום היתר להנהגה שכזו, אליבא דהגראי"ל.

"והרשעה כולה בעשן תכלה"

לנוכח הקיצוצים הכואבים והגזירות הקשות על עולם התורה, נכנסו מספר רבנים אל הגראי"ל שטיינמן וביקשו ממנו לומר דברי עידוד לאברכים המוסרים את נפשם וממשיכים ללמוד למרות הכל.

"האיך אני יכול לעודד בדברים אדם שאין לו מה לאכול, הרי קודם צריך להביא לו אוכל", השיב להם הגראי"ל, והורה ליהודים עשירים מחו"ל המקורבים אליו, לדאוג לאוכל למשפחות.

בנוסף לכך, לפני צאתם משלחת הרבנים של 'קופת העיר ב"ב' לציון ה'חפץ חיים' זצ"ל לקראת היארצייט ה-80 שלו, ביקש הגראי"ל מהגאון רבי מרדכי גרוס שהגיע להתברך אצלו, לפני צאתו לנסיעה, שיתפלל "שכל הרשעה כולה כעשן תכלה, ולא ישאר שום זכר ממנה".

וכך אמר: "פרעה הרשע גזר כל הבן הילוד היאורה תשליכוהו, ובסוף מי גידל את מושיען של ישראל – פרעה בעצמו גידלו בביתו, להראות שהקב"ה מוציא את הישועה דרך אותם הרשעים עצמם שרוצים לעקור ולעשות רע, וכך גם יהיה כעת, הקב"ה יביא את הישועה מהם בעצמם, ואין להם בזה שום זכות, רק שהקב"ה רוצה להראות לכולם שכל כלי יוצר עליך לא יצלח, ורבות מחשבות בלב איש, אך רק עצת ה' היא תקום, והוא השולט בלבד, וכשרוצה להביא ישועה מביאה על כרחם של גוזרי הגזירות".

לא לערכות המגן

לאחרונה נשמעים קולות מלחמה בציר ארה"ב - סוריה, ובציבור הישראלי פשטה פאניקה של ביקוש אחר ערכות המגן.

בין האלפים שצבאו על תחנות החלוקה נראו גם חרדים רבים, אך עתה מתברר כי מנהיג הציבור הליטאי, הגראי"ל שטיינמן, לא רואה בכך צורך חיוני, ויתירה מכך: הוא מתנגד לרעיון של הצטיידות במסכות האב"כ.

השבוע, לאחר תפילת שחרית, נשאל הגראי"ל אם להצטרף להמונים ולתורים הארוכים, כדי לקבל ערכות מגן לקראת ענני המלחמה המכסים את האיזור.

הגראי"ל השיב בנחרצות: "לא לקחת! המסכות הן סכנה". הוא לא הסביר מדוע. לאחר מכן הוא הודה לגאון רבי בן ציון הכהן קוק, מרבני שכונת רוממה בירושלים, שבא מירושלים לברכו בברכת כהנים.

הרב קוק ענה כי לבטח ברכת תלמיד-חכם כראש הישיבה יותר חשובה, אולם הגראי"ל ציטט דברים מהרמב"ם, שאין לתמוה על ברכת הכהנים, אף אם מדובר בכהן פשוט. שכן, לא הוא מברך, אלא הקב"ה מברך באמצעות הכהן. "ומכאן", אמר הגראי"ל, "שברכתו של כהן עדיפה מברכת צדיק ותלמיד חכם".

מי יודע, אולי הכתובת הטובה ביותר לברכה מצויה אצל השכן הכהן בדלת ממול?

דן ברמן | כדורינט2/09/2013 22:40
חזרה
עבור לתוכן העמוד