הכירו את המועמד לרה"ר: הרב דוד סתיו

 

הרב דוד סתיו, המועמד לרבנות הראשית לישראל, מדבר על הכל בראיון ל'כיכר השבת' ● מה היא דרכו הרוחנית? ● האם האג'נדה שלו מסוכנת או מביאה בכנפיה בשורה? ● כיצד הוא רואה את שיתוף הפעולה עם הרבנים מהציבור החרדי? ● או בארבע מילים פשוטות: מי אתה, הרב סתיו?

בהסכמים הקואליציונים שנחתמו לפני כשבוע, נוצרה התשתית לאפשרות להתמודדות נוספת של הרבנים הראשים, ושם מסתמן הדיל הגדול בין הציונות הדתית לציבור החרדי: הרב עמאר תמורת הרב סתיו.
 
בכך הופכת מועמדותו של הרב סתיו לתפקיד הרב הראשי הבא של ישראל לכמעט וודאית.
 
מעט התבוננות מגלה את העובדה כי אנחנו לא יודעים כמעט כלום על מי שאולי יקבע ויטביע חותם בתוך חודשים ספורים בכל תחום ובכל שטח בעולם הרבנות, הכשרות, הגיור, הנישואין והחיים היהודיים בישראל.
 
בימים של החרמת הציבור החרדי, בימים בהם הקיטוב בין חלקי העם הולך וגובר, מתחדדת התחושה כי דווקא על כתפיו של הרב הראשי לישראל מוטלת הזכות והחובה להוות גשר, לא רק בין הציבור החילוני לתורה, אלא גם בין ובעיקר כל המגזרים, לקרב את הלבבות.
 
ערב חג הפסח, חג של מסורת "והגדת לבנך", התקבלו כתבי ועורכי כיכר השבת בביתו הפרטי של הרב דוד שלמה סתיו, המכהן כרבה של העיר שוהם, לראיון בלעדי ומיוחד, במטרה לברר: האם יש לציבור החרדי סיבה לפחד?

תחילה, נשאל הרב סתיו על הדיל המדובר. "אני לא עוסק בהסכמים הקואליציונים. באופן עקרוני אני מאמין שאם רב רוצה להתמודד, הוא יכול לעשות זאת", משיב הרב סתיו. "אני מאוד מעריך את הרב עמאר את פסיקותיו ואת אישיותו ואם הוא יהיה האדם שיבחר אשמח לעבוד איתו. נפגשנו פעמים רבות ושוחחנו בסוגיות הלכתיות וניהלנו שיח אמיתי וכנה במאור פנים וברצון לפתור את הבעיות".
 
"אפס ויתורים בהלכה"
 
במהלך הרכבת הקואליציה חש הציבור החרדי ובצדק כי יש מי שבוחר להחרים אותו. מה הרב חושב על ההחרמה הזאת ועל השנאה הקיימת כנגד המגזר החרדי?

"קודם כל, אני חושב שהמילה שנאה כלפי ציבור היא קשה. כתוב 'לא תשנא את אחיך בלבבך', וזה מצב נוראי. אתמול ביקרתי אצל אחד מבני דודי החרדים בבני ברק וראיתי את הכאב שהוא חש. מצב שבו קבוצה מרגישה נרדפת או חשה דחויה הוא מצב לא בריא לכולם.
 
"כאיש הציונות הדתית וממיסדי צוהר, אספר שהארגון שהקמנו הוקם מיד לאחר רצח רבין כשקבוצה גדולה חשה שנואה  - הציונות הדתית - וחשנו אז נורא ואיום".
 
בתקשורת החילונית נלהבים ממועמדותו של הרב לתפקיד. האם זה אמור לגרום לציבור החרדי ולרבניו המכהנים ברבנות הראשית לחשש?

"אני פוגש המון הרבה בחורי ישיבות שאומרים לי - הרב סתיו, אל תתבלבל, אנחנו אוהבים אותך למרות היחס אליך מכלי התקשורת החרדית. אני סבור שיש להפריד בין עסקנים ופוליטיקאים שיש להם אינטרס כזה או אחר לבין הציבור החרדי הרחב בו יש לי אהדה גדולה.
 
"אני שמח שהציבור החילוני גם אוהב אותי כי אני הולך בדרכם של גדולי ישראל רבי לוי יצחק מבריטשוב ורבי זושא מאניפולי שהיו אוהבי ישראל. אני עצמי נכד של רבי גדליה משה מזוויל".
 
ברבני צוהר דבקה תדמית פשרנית. היא מוצדקת?

"צוהר איננו ארגון פשרני. עסקנים ופוליטיקאים חרדים הדביקו לו תווית עזו אבל איש לא יכול להצביע על ארגון מקצועי ומדקדק כמונו. יש כאלו שמתבלבלים בהבחנה בין ויתור בהלכה, לבין הדיבור בנעימות הליכות. אנחנו מדקדקים בקוצו של יו"ד אך לא מוותרים מאידך על הצורך להיות נחמדים, ולא לטרטר את האנשים שנזקקים להגיע לרב.
 
השאיפה שלי ברבנות הראשית היא לוותר על כל ההליך הבירוקרטי".

 

"לא מעניין אותי מה יש לאדם מעל לראש"
 
"אותי לא מעניין מה שיש לאדם מעל הראש, אלא מה שיש לו בתוך הראש", אומר הרב סתיו.

 

"אם היה בא אליי איש של הרב עובדיה יוסף והיה מבקש למנות עשרים תלמידים של הרב לדיינים. היה מעניין אותי רק אם הדיין הוא מסור לעבודתו, בעל ראייה רחבה, רגיש ומבין את המצוקות, למשל עיכוב גט לנשים".
 
הרב סתיו אומר כי ההסתכלות עליה דיבר נוהגת גם ברבנים "אם הוא מעורב בדעתו עם הבריות לצד הידע הרבני וההלכתי - הרי שאין לי בעייה עם הכיפה שלו".

 

לסיום מספר הרב סתיו סיפור מופת שקרה לו במחיצתו של מרן פוסק הדור הגרש"ז אוירבך זצ"ל, סיפור מרגש המלמד על שילוב של רגישות, עדינות וכבוד לאחר, זאת לצד ההקפדה על ההלכה הפשוטה כשעשיית רצון ה' אינה מביאה לתקלות אף פעם.

יואב גוזלן | כדורינט24/03/2013 09:10
חזרה
עבור לתוכן העמוד