לקראת יום פטירת רחל אימנו שיחול בשבת, יהודים רבים הגיעו מרחבי העולם להגיע ולהשתטח על קברה של רחל אמנו בבית לחם ● בראיון לקול היהודי מספרת מרים עדני, הפועלת מזה שנים לחיזוק הקשר של עם ישראל למקום, על שיפור המצב במתחם מחד, ועל הרגשת הגלות דווקא שם, בין החומות, מאידך ● מסמך מרתק
כמו בכל שנה צפויים להגיע היום, אור לי"א תשרי, יום פטירת רחל אמנו, אלפי יהודים לתפילות בקבר רחל אשר על דרך בית לחם. למעשה, זהו היום היחיד בשנה בו אין אפשרות להגיע למקום ברכבים פרטיים והמבקרים נכנסים באוטובוס אגד מפאת העומס הרב.
שינוי זה התרחש לאחר מאבק עיקש ורב שנים, בזמנים בהם הכניסה למתחם הותרה באוטובוסים ממוגנים בלבד. ובכל זאת, המצב רחוק מלהיות מושלם כמו שמתארת מרים עדני, פעילה מוכרת בכל מה שקשור לקבר רחל, העוסקת רבות בחיבור בין נשות ישראל לרחל אמנו.
נחשפים לגלות
"היום מתחם קבר רחל שופץ והוא שוקק אדם, אך הוא מוקף חומות בצורות המדגישות את הגלותיות בארץ ישראל בעשור האחרון", אומרת עדני בראיון לקול היהודי. "דווקא בגלל זה, אנשים הנכנסים לקבר רחל אחרי שנות געגועים, מגיעים לשם וחשים את תחושת הגלות העמוקה. רבים נכנסים ונדהמים לנוכח החומות המחרידות הללו".
עדני סבורה כי אין כל מניעה לאפשר את הכניסה למתחם באופן רגלי. "למרות שזכינו אחרי מאבק ציבורי שהבנים יוכלו לגשת לאמא רחל ביתר קלות וכמעט בכל שעות היום – מה שלא היה לפני עשר שנים בתחילת האינתפאדה – עדיין לא ניתן להיכנס בדרך זו ברגל, למרות שאין לכך שום סיבה אמיתית".
"הגיע הזמן שראש ממשלת ישראל, בנימין, יגיע לבקר בקבר רחל, המקום המציין לא רק את פטירת רחל אלא אף את לידת בנימין, ויכלול אותו בפרויקט שימור פיתוח והעצמת אתרי מורשת".
"למרות שנאמר לנו שוב ושוב שהאתר כלול בתוכנית פיתוח ושיקום אתרים, במציאות זה לא כך. ממשלת ישראל צריכה להשקיע בדרכי הגישה, בתחבורה ובעיקר בחשיפת הכיפה הנוסטלגית של קבר רחל. עם ישראל שמגיע לקבר רחל מחפש את הכיפה ועץ הזית, שחקוק בתודעה הלאומית של כסמל של המבנה. אנשים מגיעים ורואים את הבונקר ואת החומות שמקיפות את הבונקר ונחרדים. הגיע הזמן שנראה את רחל אמנו בתפארתה".
"יש שכר לפעולתך"
עמותת "יש שכר לפעולתך" שהקימה עדני, מפעילה מספר פרויקטים במטרה לקרב את רחל אימנו אל ליבות הציבור. גם השיפוץ שנערך לאחרונה במקום היה פרי יזמתה של עדני, שגייסה סכום כסף נכבד לצורך כך.
בפרוייקט "בת מצוה" אותו מפעילה עדני, מגיעות בנות לקראת בת המצווה לקבר רחל, שם הם לומדות על רחל, על העיר בית לחם, ועל קציר החיטים כפי שמתואר במגילת רות. בנוסף הן עורכות במקום הפרשת חלה.
כעת מנסה עדני לרתום בתי ספר שיצטרפו לפרויקט, כך שהבנות תגענה לפעילות במרוכז בליווי אימותיהן. "זה ממש מקבילה של פרויקט בר מצוה, במסגרתו מגיעים נערים לכותל לקראת בר המצוה", אומרת עדני בהתלהבות.
עדני מספרת שמי שבעצם דחף אותה להיכנס לפעילות, ומינף אותה לפעילות רחבה ומקיפה היה הרב יצחק גינזבורג אליו היא קשורה.
לפני 18 שנה, באחת ההזדמנויות בהם שוחחה מרים עם הרב, עלה במהלך השיחה הנושא של רחל אמנו ויום האם היהודיה. הרב, שידע על רצונה של מרים לאחד ולחבר בין כל נשות עם ישראל, הציע את התאריך המיוחד של י"א בחשוון, היום ה-41 מתחילת השנה ובגימטריה יום ה-אם, כמתאים למטרה זו ואף עודד ותמך בהגשמת הרעיון.
"הרב נתן לי את הכח לעשות משהו בין לאומי ולא להצטמצם בין ארבע קורותיה של מצבת קבורת רחל. היום אין כמעט מקום בעולם שבו לא יודעים שי"א חשוון הוא יום פטירת רחל אמנו. מה שלפני 18 שנה, ואפילו 10 שנים, לא זכרו".
התמיכה של הרב נתנה למרים את האומץ לארגן כנס נשים גדול בבנייני- האומה בירושלים, ומשם הכל התחיל. "כיום, כולם מתחברים למקום ולדמותה. דתיים וחילונים, כי שם תמיד המחיצות שיש בלב נופלות וזה מדהים כל פעם מחדש לראות את זה. זאת האמא של כולנו. הרב גינזבורג אמר- רחל- זה נוטריקון רופא חולי ישראל. ובאמת, אין סוף למעוקבי שידוך, חשוכי ילדים או חולים שנושעו דרכה".
בתור דוגמא משתפת אותנו מרים בסיפור מהווי המקום, אחד מיני רבים רבים, שמתגלגלים לפתחה: "בחורה מעוקבת זיווג פנתה אלי אחרי ששמעה אותי מדברת בפני קבוצה על ניסים שקורים לאנשים כאשר הם באים להתפלל בקבר רחל, וסיפרה לי שהחליטה לארגן אחת לחודש שיעור בקבר רחל לנשים ובנות. כל ראש חודש היא פרסמה שהיא מוציאה אוטובוס מבניני האומה לקבר רחל, ומי שרוצה תרשם, ובכל ערב ר"ח ארגנה מרצה אחר שיעביר את השיעור".
"זה לא היה כ"כ פשוט להיכנס למתחם באותה תקופה. היה צריך אוטובוס ממוגן ותיאומים רבים ומתישים", נזכרת מרים. "באחת הפעמים היא התקשרה אלי בערב ר"ח, חשבתי שהיא רוצה לוודא שהכל מאורגן כרגיל. אמרתי לה שאני מאוד עסוקה ולא יכולה לדבר כרגע ושתתקשר יותר מאוחר, ואז היא אומרת לי: "רק מילה אחת- אתמול בלילה התארסתי"."
"מקבלת את הנשמות"
בין שאר הפעילויות אותן היא יוזמת, מפעילה עדני גם כולל קטן בקבר רחל. לאחרונה היא ערכה סיור לקצין החינוך הראשי של צה"ל במקום, שהתרגש מאוד והודיע כי יפעל לכך שכל חייל יגיע לסיור בקבר רחל לפחות פעם אחת במהלך שירותו.
"אני פונה לעם ישראל, שיבוא להתפלל. אינה דומה תפילת אדם על עצמו לתפילת אחרים עליו. שיבואו לקבר רחל ויבקשו ממנה שהיא תקום ותפסיק לבכות אלא תלך ותתחיל לפעול לפני הקב"ה שכבר תבוא הגאולה, אנחנו לא יכולים לשאת עוד את כל הצרות והאסונות.
זהו כח הבנים: הילדים שלה צריכים לבוא אליה לעורר אותה ולהגיד לה שתקום!
כתוב בחז"ל ש"ושבו בנים לגבולם" זה לא רק עם ישראל שחוזר לארצו, אלא רחל אמנו עומדת על אם הדרך ומקבלת את כל הנשמות, כולם עוברים דרכה. הגיע הזמן שרחל כבר תעמוד על אם הדרך וכל בניה יעברו דרכה, בואכה בית לחם, דרך המסילה העולה בית אל".