מתנה ושמה "תשובה"

האם ניתן לשנות את העבר? ● אילו חוקים בבריאה יכול יהודי לשנות במעשיו?  ●מהי המתנה המיוחדת שנתן לנו הקב"ה, שנקראת "תשובה"?● הרב ערן שצמן מגיש: מאמר לראש השנה

הקב"ה ברא את עולמו באופן שהן לדומם והן לחי לא ניתנה זכות הבחירה – הבריאה כולה פועלת עפ"י תוכנית, אשר הוגדרה לה מראש ובמדייק ומתנהלת באיזון מופתי מדהים.

עבור הדומם טבע הקב"ה חוקים פיזיקלים נוקשים ובלתי משתנים, כדוגמת הגרביטציה (כוח המשיכה), יום ולילה, עונות השנה, וכן לכול חומר תכונות ידועות וקבועות מראש (למשל: המים ירתחו תמיד ב 100 מעלות ויקפאו ב 0 מעלות) - כול תורות המדע הפיזיקה, הכימיה, האסטרונומיה, ודומיהן מבוססות על עקרונות אלו.

עבור החי טבע הקב"ה מראש בכול היצורים כולם את אופן התנהגותם, כך שיודע כל יצור מרגע שנולד - מה עליו לעשות ואיך לנהוג, גם מבלי שהוריו ילמדו אותו. ארנב לא ינסה לטרוף יצורים קטנים ממנו, ואריה לא ינסה לאכול עלים מן העץ – כול יצור יודע את תפקידו במערכת האקולוגית, וגם אם ירעב לא ישנה את התנהגותו.

לעומת החי והדומם את האדם ברא הקב"ה באופן שונה בתכלית עפ"י מערכת חוקים שונה. החוק לפיו לחי ולדומם אין את היכולת לפעול בהיפוך לרצונו של הבורא – אינו חל על האדם, לאדם ניתנה הבחירה החופשית, כך שיכול, אם ירצה, לפעול בניגוד מוחלט לרצונו של הקב"ה ולהפר את הוראותיו.

על פי דברי ריש לקיש: "... בא ליטמא פותחין לו... בא ליטהר מסייעים אותו..." (תלמוד בבלי - שבת- קד – א), אומר על כך הרמב"ן - "מבטיחך שתשוב אליו בכל לבבך והוא יעזור אותך". וזו מהותה של התשובה – אדם אינו יכול בכוחות עצמו לגבור על יצרו הרע, אך הוא יכול לרצות בכול לבבו לתקן דרכיו ולעשות רצון ה' – על כן כאשר תשובתו אמיתית, וכן רצונו לטהר עצמו מחטאיו – נותן לו הקב"ה כוח מיוחד להצליח במשימה ולנצח את יצרו.

אולם עפ"י עקרון הבחירה החופשית, אם האדם חפץ לקלקל ורוצה להיכנע ליצרו ולעשות מעשים מכוערים, שהם היפך רצון ה' יתברך – " פותחין לו": אומנם לא מסייעים לו משמיים לחטוא, אך גם לא עוצרים אותו, אלה נותנים לו פתח להצליח בכוחות עצמו לבצע את העבירה. לכל קלקול יש תג מחיר והאדם לבסוף ישלם כמובן על מעשיו, בבית דין בעולם הזה, או שידונו אותו שלא מרצונו בעולם הבא.

חוק נוסף שטבע הקב"ה בבריאה - "אֶת הַנַּעֲשֶׂה אֵין לְהָשִׁיב": דבר שהתרחש אינו יכול להתבטל, לא ניתן להחזיר את המצב לקדמותו מרגע שהתרחש במציאות: כוס שנשברה לא תשוב להיות שלימה, חלב שנשפך לא ישוב
לקנקן, יום שעבר לא ישוב...

אולם גם לחוק זה קבע הקב"ה כלל סותר עבור האדם - "אֵין דָּבָר הָעוֹמֵד בִּפְנֵי הַתְּשׁוּבָה" במידה ויעשה האדם תשובה, יכול להשיב את העבר ולשנותו כלא היה. "זדונותיו נהפכים לזכויות" -  לא רק שהַתְּשׁוּבָה מוחקת את העבר כלא היה, אלה גם מהותם של המעשים המקולקלים שכבר ביצע האדם, מתחלפת ממהות של חטא למהות חדשה של זכויות העומדת לו.

הַתְּשׁוּבָה היא בחירה חופשית, וכאשר מרגיש האדם את הכאב והצער שגרם לו החטא, ועד כמה מעשיו הרחיקו אותו מבוראו, ניתן לו הכוח משמים לעשות תשובה ולתקן את מצבו. כאשר האדם עושה את התשובה מאהבה לקב"ה ומכיר בכך שהחטאים שעשה הם אלו שהביאו אותו להתעוררות ולתשובה, אז זדונותיו נהפכים לזכויות - שהרי מתוכם זכה להגיע לתשובה.

"אֵין צַדִּיק בָּאָרֶץ אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה טּוֹב וְלֹא יֶחֱטָא", לעיתים צריך האדם ליפול כדי לעלות גבוה יותר, והקב"ה מאפשר לשבים אליו, אלו הרוצים לתקן, לשנות את עברם – לערוך את סרט חייהם מחדש, ולהוציא ממנו את אותם קטעים מקולקלים במעשיהם, ובמקומם לשתול קטעים חדשים, שמחלפים את העבירות בזכויות, כביכול וקיימו מצוות באותה העת.

"בְּשָׁעָה שֶׁבָּרָא הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא אֶת אָדָם הָרִאשׁוֹן, נְטָלוֹ וְהֶחֱזִירוֹ עַל כָּל אִילָנֵי גַּן עֵדֶן, וְאָמַר לוֹ, רְאֵה מַעֲשַׂי כַּמָּה נָאִים וּמְשֻׁבָּחִין הֵן, וְכָל מַה שֶּׁבָּרָאתִי בִּשְׁבִילְךָ בָּרָאתִי, תֵּן דַּעְתְּךָ שֶׁלֹא תְקַלְקֵל וְתַחֲרִיב אֶת עוֹלָמִי, שֶׁאִם קִלְקַלְתָּ אֵין מִי שֶׁיְתַקֵּן אַחֲרֶיךָ ..." (מדרש רבה - קהלת רבה-פרשה ז)

הקב"ה ברא את העולם כולו לכבודו של האדם – ולימדו חוק, לפיו הטבע אינו משנה טבעו. אולם לאדם לבדו כן נתן הקב"ה את הכוח לקלקל בבריאה, ולפעול, אם יחפוץ, גם בניגוד לרצונו ("תֵּן דַּעְתְּךָ שֶׁלֹא תְקַלְקֵל"). וכן לימד הקב"ה את האדם חוק נוסף - מה שכבר התקלקל בבריאה לא ישוב לתיקונו ("אֵין מִי שֶׁיְתַקֵּן")– מה שקרה לא ישוב עוד לקדמותו.

אולם, חוקים אלו אינם חלים בעניין התשובה. ועבור האדם קבע הקב"ה חוקים אחרים לגמרי, כדי שיוכל תמיד לשוב ולתקן את מעשיו – חוקי התשובה נותנים לאדם בעצמו את הכוח לשנות חלקים בעברו, כאילו ומעולם לא התרחשו: "וְהָרָשָׁע כִּי יָשׁוּב מִכָּל חַטֹּאתָיו אֲשֶׁר עָשָׂה, וְשָׁמַר אֶת כָּל חֻקוֹתַי, וְעָשָׂה מִשְׁפָּט וּצְדָקָה, חָיֹה יִחְיֶה לֹא יָמוּת. כָּל פְּשָׁעָיו אֲשֶׁר עָשָׂה, לֹא יִזָּכְרוּ לוֹ, בְּצִדְקָתוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה" (יחזקאל י"ח, כא-כג).

"יַעֲזֹב רָשָׁע דַּרְכּוֹ וְאִישׁ אָוֶן מַחְשְׁבֹתָיו, וְיָשֹׁב אֶל ה' וִירַחֲמֵהוּ וְאֶל אֱלֹהֵינוּ כִּי יַרְבֶּה לִסְלוֹחַ" (ישעיהו נ"ה, ז). ראש השנה ויום הכיפורים בפתח, וחייב כול יהודי לעשות תשובה, לשנות את עברו, לתקן מעשיו ולהציל עצמו מן הדין.  סיכם זאת הרמב"ם בתמציתיות נפלאה: "וְעִקַּר הַתְּשׁוּבָה הִיא עֲזִיבַת הַחֵטְא לְגַמְרֵי, וִדּוּי וַחֲרָטָה עַל הֶעָבָר, וְקַבָּלָה טוֹבָה לֶעָתִיד שֶׁלֹּא יַחְזֹר לְאוֹתוֹ מַעֲשֶׂה, וְיִשְׁתַּדֵּל בְּעֵסֶק הַתּוֹרָה כְּכָל שֶׁאֶפְשָׁר לוֹ ..." (רמב"ם, מהלכות תשובה).

הרב ערן שצמן | כדורינט16/09/2012 09:30
חזרה
עבור לתוכן העמוד