היכן מכרו 'פתיחה דנעילה' ב-125 אלף דולר? לאיזה בית כנסת מתקבצים עשירי תבל? מגזין האיכות "פיין" מספק לנו הצצה אל "דה שול" - המרכז היהודי הפעיל והגדול במיאמי
בשביעי של פסח השנה תוכלו למצוא את רבים מהגבירים היהודים בעולם בפלורידה. מיאמי, האזור המועדף על עשירי העולם בכלל ועל הגבירים היהודים בפרט, מרכזת בחגים את המקבץ היהודי העשיר בעולם. דירות פאר של יהודים, מלונות כשרים למהדרין וכולם נוהרים לבית הכנסת הגדול "דה שול", השוכן על קו החוף החמימה של מיאמי, בטבורה של העיר על רחובה הראשי, קולינס אווניו.
העיתון "ניוזוויק" קבע לאחרונה כי זהו אחד מבתי הכנסת הפופולאריים בארה"ב ואכן ניתן למצוא שם יהודים מעניינים, ממקומות שונים ברחבי הגלובוס. המון מדרום אמריקה, רבים מרחבי ארה"ב ואפילו יהודים מאירופה. מתפללים בכל הגילאים, חלקם שלא ידעו כלל שהם יהודים עד הגיעם ל"דה שול".
בית הכנסת הגדול של באל הארבור במיאמי הוא כנראה בית הכנסת ששווי הממון של מתפלליו הוא מהגבוהים בעולם. זהו לא רק בית כנסת אלא מרכז יהודי עצום הכולל אינספור פעילויות ומהווה את המרכז של החיים היהודים לעשירי מיאמי. השמות הגדולים של התורמים היהודיים ושמות עשירים שעוד לא שמעתם, כולם מתנקזים לבית הכנסת המרשים הזה. מדובר ביהודים התורמים סכומי כסף אדירים ליהדות בעולם ובישראל. החל מהתורם הגדול והאגדי של רוב בתי חב"ד בעולם ג'ורג רוהר ועד משפחת פאליק, שהוזכרה כתומכת הגדולה של בנימין נתניהו. ביניהם נמצא גם את הבן של ג'ו שוטנשטיין, ברוך בוכמן, אלי נאש, סאני קהאן ואפילו את גומא אגייאר.
מאות יהודים עשירים שכלל לא היו קרובים ליהדות, בזכות בית הכנסת הזה הפכו לשומרי מצוות אם במידה מלאה ואם באופן בסיסי. חלקם מתפלל במקום באופן קבוע וחלקם תושבי מדינות אחרות המגיעים לעיתים מזומנות למיאמי ולא מפספסים את ההגעה ל"דה שול".
מנהיגים יהודיים לא מפספסים
היקף הפעילות של "דה שול" הוא עצום. מאות יהודים מגיעים כל שבת לתפילות ואף משתתפים בקידוש ענק, קידוש ששמו יצא למרחוק באושר המטעמים המוגשים בו, קידוש שכל המתפללים נשארים אליו וכל המשפחות היהודיות מתנקזות אל האולם רחב הידיים וסופגות אידישקייט.
12 מניינים יומיים יש בבית הכנסת הזה. כמובן שגם מניין ספרדי אותו מוביל החזן המקומי שמשון צובלי, תוכניות מיוחדות לילדים, בית ספר ללימודי עברית בימי ראשון, שיעורי תורה למתחילים ולמתקדמים בחומש, בהלכה, בגמרא, בחסידות ואפילו מקבץ שיעורים לנשים. תוכנית בר מצווה וישיבה לאנשים מבוגרים ואפילו מגזין של בית הכנסת המדווח על הפעילות העניפה, מגזין בו מקבלים דיווח בכל שפה רצויה: אנגלית, ספרדית, עברית, צרפתית ואפילו באידיש.
אתר בית הכנסת באינטרנט הוא בוודאי האתר המקיף בעולם של בית כנסת יחיד. הוא מקיף אינספור תחומים וכולל את כל האפשרויות לחיים יהודיים במיאמי.
אין כמעט אישיות יהודית נודעת שלא הגיעה לבית הכנסת הזה עם הגיעה לעיר, החל מרבנים וכלה במנהיגים – סנטורים וחברי קונגרס, חברי כנסת מישראל ואנשי צבא: הסנטור ג'ו ליברמן, ראש הממשלה בנימין נתניהו, הרב ישראל מאיר לאו, הרב שמואל רבינוביץ – רב המקומות הקדושים, הנשיא שמעון פרס הרמטכ"ל בני גנץ ועוד. חיזנו שם גדולי החזנים: יעקב מוצן, הלפגוט, רנד, דודו פישר, אברהם פריד ועוד שמות מוכרים וטובים.
ארון הקודש המפואר
וכאמור, בחגים המקום עמוס במשפחות יהודיות רבות. בשמחת תורה האחרון למשל, מאות מתפללים השתתפו בהקפות וחגיגות שמחת תורה שנערכו בבית הכנסת הגדול הזה במיאמי ביץ'. החגיגות נמשכו עד לשעות הקטנות של הלילה כשהחוגגים יצאו לרחוב וסגרו את קולינס אווניו הידוע לכיוון צפון. משטרת מיאמי ביץ' נאלצה לסגור שלושה מתוך ארבעת הנתיבים בכיוון הנסיעה צפונה. עומסי תנועה לא נרשמו אך שמחה גדולה, כן!
לאחרונה ארגן בית הכנסת את סמינר "התורה והמדע הבינ"ל" המתקיים זו השנה התשיעית, בבית הכנסת "דה שול". במשך ארבעה ימים התקיימו הרצאות, דיונים ופאנלים בנושא "הזיכרון, הנשמה והמוח". בערב הפתיחה הרצו רב בית הכנסת, הרב שלום ליפסקר, הרב ד"ר אברהם שטיינברג רופא הילדים, מבית החולים "שערי צדק" בירושלים, ומחבר האנציקלופדיה היהודית לאתיקה רפואית, ומנהל הקליניקה לזיכרון וקוגנטיביות באוניברסיטת פלורידה, פרופ' קנת' הילמן. במהלך הסמינר הרצו רבנים, חוקרים ורופאים רבים בפני מאות משתתפים.
ראש הפירמידה
הרב שלום-בער ליפסקר, מנהל בית חב"ד בבל הארבור ועומד מאחורי ההצלחה הזו, הוא אישיות קורנת ובעל מרץ בלתי נדלה. הרב ליפסקר פעיל במיאמי כבר 30 שנה, מקים עולה של תורה בעיר והוא ממיסדי ארגון "אלף", המסייע לאסירים יהודיים.
לא קל להיות שליח הפועל בסביבה ענייה אולם יהודים בקהילות נצרכות מגיעים ביתר קלות לפעילות יהודית. האתגר הוא הצלחה בקהילה המשגשגת במובן הגשמי, לרתום ולפרוח גם בצד הרוחני.
שאלתי את הרב ליפסקר מדוע בחר לבית הכנסת דווקא את השם 'דה שול': " כשאומרים 'דה שול' לא צריכים לפרט האם זה מקום אורטודוקסי או מסוג אחר, כי רפורמים לא יקראו למרכז שלהם 'שול' אלא 'טמפל' או 'סנטר'. כל יהודי יודע שלהתפלל הולכים בבית-כנסת – 'שול' באידיש – וזה מה שחשוב לנו שאנשים ידעו. היום באמת רואים שדווקא השם הזה מדבר אל כולם"
הקונצרן הזה לא פועל מעצמו. בראשו עומד וועד המוסדות של בית הכנסת, כשמעל הכל יש יו"ר ונשיא וכמובן וועד נאמנים התורם סכומים אדירים לתחזוק הפעילות.
הבניין בו מצוי בית הכנסת, הוא משכן רחב ידיים אשר כבר המקום צר מלהכיל את הבאים בשעריו וישנם שמחות וקידושים שאף פותחים אוהל ענק ברחבה שבחוץ כדי להכיל את הבאים. התוכניות הם להרחיב את המבנה כדי להרחיב פעילות הישיבה, פעילות בית הספר ואף את אולם השמחות להגדיל.
בית הכנסת המאורגן בעולם
נשיא בית הכנסת הגדול כיום הוא עו"ד אריק שטיין, עו"ד צעיר נמרץ ומצליח בתחום הנדל"ן, המקדיש שעות רבות מזמנו להצלחת "דה שול", ואין הדבר מובן מאליו. עו"ד שטיין נולד למשפחה מתבוללת וגדל כמעט ללא קשר ליהדות. אולם לפני 18 שנה כשהיה יורצייט לאביו, מישהו אמר לו לגשת לבית הכנסת כדי לומר קדיש, הוא בירר והגיע לבית הכנסת של חב"ד שעדיין לא שכן בבניין המפואר הנוכחי אלא בחנות קטנה במיאמי. ביקור זה קירב את עו"ד שטיין למקורות. אט אט התחבר עו"ד שטיין לפעילות, תחילה הגיע בחגים, הגיע לשיעורים, החל להניח תפילין ולשמור שבת וכיום עומד בראש הוועד:
"'דה שול' הוא לא רק בית כנסת. הוא ממש מוסד שיש לנהלו כמו עסק כלכלי ועל כן יש קבוצה של 18 חברים האחראים המנהלים את הצד הכספי של הפרויקט העצום הזה. מדובר בתקציב שנתי של מיליוני דולרים. וכנראה זה בית הכנסת המאורגן ביותר בעולם.יש לנו 600 משפחות המשלמות באופן קבוע דמי חבר שנתיים".
עו"ד שטיין החל להתקרב לישראל רק לאחר העמקת פעילותו במרכז היהודי המרשים הזה. כיום הוא מאמין שישראל היא הבית של היהודים: "יש לי 2 מדינות – ישראל וארה"ב, כל קיץ אני בארץ עם הילדים כדי להנחיל להם מורשת אבות".
כשעו"ד שטיין נשאל אודות מעורבות פוליטית של בית הכנסת בנעשה בישראל או בקרב יהדות ארה"ב, הוא הופך לדיפלומט: "בית הכנסת הוא לא מקום פוליטי. אנו ארגון אוהב ישראל אבל לא לוקחים צד. אנו פתוחים לכל אחד אבל במוצהר תומכים בישראל".