תשע שנים לפטירת מאור העולם - הגאון רבי שלום משאש
ביום י' ניסן לפני תשע שנים, חשך העולם בפטירת מרן הגאון רבי שלום משאש זצ"ל ● הוא היה רבה הראשי של מרוקו ואחר כך רבה הראשי של ירושלים במשך חצי יובל ● הוא שימר את מנהגי יהדות צפון אפריקה, כשלא אחת יצא נגד פסקי הלכה של הרב עובדיה יוסף ● אך עם זאת, שמו יצא לפניו כאוהב שלום ורודף שלום, וגם הרב עובדיה היה מאוהביו הגדולים
מרן הגאון רבי שלום משאש זצ"ל נולד ב כ"ב בשבט תרס"ט (1909) במקנס שבמרוקו, לאביו, רבי מימון זצ"ל, שהיה רב ודיין בעיר. בן דודו (בן אחיו של סבו) הוא הרב יוסף משאש זצ"ל, שהיה רבה הספרדי של חיפה.
כבר בצעירותו נחשב לעילוי מופלג, ואת ספרו הראשון 'מזרח שמש' כתב כבר בגיל 17. בגיל 35 כבר עמד בראש ישיבה, ובגיל 39 מונה לדיין בעיר קזבלנקה. בגיל 52 הוא התמנה לרב הראשי של העיר, ולראש אבות בתי הדין בעיר, כשבהמשך כיהן כרבה של מרוקו כולה.
הכבוד שלו זכה הרב במרוקו, היה לשם דבר. במרוקו אין הפרדה בין דת למדינה, ולבתי הדין הרבניים יש מעמד ממשלתי כפוסקים בענייני ממונות. שמו של הרב הגיע עד לחסן השני מלך מרוקו, שהעריך מאוד את הרב, ואף העניק לו סמכויות כשל שופט וסמכויות נרחבות אחרות. פעמיים בשנה היה מגיע הרב לברך את המלך כשחסן עומד כראשו כפוף בזמן הברכה ומאזין לכל מילה של הרב.
בשנת תשל"ח (78'), עלה מרן הרב משאש לארץ, וביזמתם של הרבנים הראשיים דאז, הרב עובדיה יוסף והרב שלמה גורן זצ"ל, הוא מונה לרב הראשי לירושלים, תפקיד בו שימש במשך כעשרים ושש שנה עד לפטירתו, כשעד יומו האחרון, בגיל 95 הוא המשיך במלוא המרץ, לכתוב תשובות ופסקי הלכה.
נר המערבי
מרן הגאון רבי שלום משאש היה בקי וחריף בכל חלקי התורה, ובכל השאלות החדשות היה פוסק על פי הנראה מעיונו, אולם במה שכבר נהגו אבותיו רבני מרוקו – לא שינה, והיה מחזק ומברר את מנהגיהם.
במקרים רבים הוא נחלק על הרב עובדיה יוסף, שיצא חוצץ כנגד המנהגים הנהוגים אצל יהודי מרוקו, מזה מאות בשנים. בניגוד לפרסומים המוטעים, הטוענים שמנהג יהודי מרוקו הוא נגד דעת השו"ע, הוכיח הרב משאש בכמה מקרים שהמנהג הוא דוקא ע"פ דעת השו"ע, ובמקרים אחרים הוכיח שהמנהג החל קודם כתיבת השו"ע, מיסודם של הראשונים.
הוא הורה לברך על ההלל בראש חודש, ולברך על נרות שבת אחרי ההדלקה. גם התיר לנשים ללכת עם פאה נכרית, וע"פ פסיקותיו הולכות נשים רבות מעדות המזרח עם פאה. בנוגע למידות ושיעורים פסק כי השיעורים של כזית וכביצה הם לפי נפח ולא לפי משקל.
נקודת מחלוקת נוספת עם הרב עובדיה היא בנושא העירוב, כשמרן הרב משאש פסק שלא לסמוך על העירוב ושלא לטלטל במקום שאינו מוקף בגדר ממש. בנושא החזרת שטחי ארץ ישראל, פסק כי אסור לתת שלטון לגויים, על אף חלק מארץ ישראל.
למרות המחלוקות ההלכתיות, היה בקשרי ידידות וחיבה עמוקים עם הרב עובדיה יוסף, ועם כל הזרמים והפלגים של היהדות, אשכנזים וספרדים, חבדניקים וברסלבים.
סדרת ספריו מזוהה בדרך כלל עם השם שמ"ש (ראשי תיבות שלום משאש), וכוללת חיבורים בהלכה ובאמונה. ביניהם הספרים שמש ומגן, תבואות שמש, ועוד.
בשנים האחרונות יוצאים לאור ספרי הלכה וסידורים המיועדים ליוצאי מרוקו ובהם פסקי הלכה של הרב משאש, המבקשים להחזיר את מנהג מרוקו לקדמותו כפי שהיה בדורות האחרונים.
היום, לפני 9 שנים, כבה הנר המערבי.
2/04/2012