"הדרת נשים" במובן החיובי
בעקבות סערת "הדרת הנשים" כותב השבוע עיתון 'משפחה' על חמש עשרה שנה של פעילות תחת הכותר 'הפצת אור השבת' ● במסגרת הפעילות יוצאות מאות נשים מידי ערב שבת לחלק נרות לרבבות נשים שאינן דתיות ● הם מדגישים: "לצד כל הפעילות הברוכה הזו, לא ניתן ואסור להתעלם מפעילות דומה שהחלה שנים קודם לכן, על ידי תנועת חב"ד כשמי שיזם, עודד ודירבן, היה כ"ק האדמו"ר מליובאוויטש זי"ע"
כשמצלמות התקשורת עטות על הריכוזים החרדיים במטרה לצוד 'אייטם' תקשורתי נוסף שילבה את ההסתה, הן מתעלמות במפתיע דווקא מנשים חרדיות שעושות את דרכן לתוככי המרחב הציבורי ובהדרת-חן יוצרות קשר אישי עם יותר מארבעים אלף נשים חילוניות.
מאות נשים יהודיות, שעוזבות את המטבח והילדים, את הבישולים לשבת ואת השעות הנוספות שיכלו לארגן לעצמן בעבודה, ובחרו להיות אחרות; הן ניצבות בחזית, בגשם וברוח, בשרב או בכל קושי-פיזי. וגם, גם בסערות תקשורתיות ובתקופות שבהן הן עלולות להיות מוקד להתקפות. דווקא אז, נרן יאיר מתוך חשכה.
חמש עשרה שנה של פעילות, שהחלה כ'גימיק' (רוחני!) ערב אחת ממערכות הבחירות והפכה למוטו של נשים, ושתים עשרה שנה של מיסוד הפעילות ואיגודה תחת הכותר 'הפצת אור השבת'.
"זו היתה פעילות התנדבותית, שאנחנו, כמה בעלי-בתים נטלנו על עצמנו, לבקשת ראשי ישיבות ואדמו"רים - למסד אותה", פותח בשיחה לעיתון 'משפחה' הרה"ח ר' יהושע הלר מבני ברק, לאחר אינספור הפצרות לשוחח עמו.
"לצד כל הפעילות הברוכה הזו, לא ניתן ואסור להתעלם מפעילות דומה שהחלה שנים קודם לכן, על ידי תנועת חב"ד כשמי שיזם, עודד ודירבן, היה כ"ק האדמו"ר מליובאוויטש זי"ע", מודגש בכתבה.
"זה היה בשלהי חודש אלול תשל"ד", משחזר הרב מנחם ברוד, דובר חב"ד, את סיפורו של מבצע הדלקת נרות שבת שמבצעת חב"ד, מבצע, שלימים זכה לכינוי 'מבצע נש"ק'. "באותם ימים פנה הרבי מליובאוויטש במהלך התוועדות לחסידים, וקרא לחדש מנהג שהיה נהוג בבית אדמו"רי חב"ד ובעוד משפחות בישראל, שילדה שהגיעה לגיל חינוך היתה מדליקה נר שבת קודם הדלקת הנרות של האם. הרבי יצא אז בקריאה: "על כל ילדה להדליק נר שבת אחד".
הרעיון העיקרי שאותו שזר בדבריו היה כי על ידי כך יתחנכו הבנות למצווה זו, ויוסיפו אור אלוקי בעולם.
"הקריאה היתה שהבנות ידליקו כבר מגיל שלוש - מה שהיה אז חידוש גדול. תחילה התחילו בנות חב"ד להדליק נרות, וכמה חודשים בלבד לאחר מכן החלו בחלוקה המונית של פמוטות הדלקה לילדות מכל החוגים", משחזר הרב ברוד. "מאז הוארו מיליוני בתים יהודיים בעולם באור השבת.
"תחילה שיגר הרבי מטבע מיוחד לכל בת שמקבלת על עצמה להדליק נרות. החלוקה בחו"ל פסקה לאחר זמן, ואילו בארץ הקודש חולקו המטבעות של הרבי לאורך כל השנים לכל מצטרפת חדשה למצוות הדלקת נר שבת.
"כך יצא 'מבצע נש"ק' לדרך: נשות ובנות חב"ד יצאו בימי שישי לחלק פמוטות לבנות קודם השבת, והפמוטות נתנו תזכורת ודרבון לבת על מצוות הדלקת הנר. עלוני הסברה על המצווה הופקו, וכמובן, הרבי עצמו הגיה את העלון הראשון.
"מעורבותו של הרבי הייתה גבוהה כל-כך", מספר ברוד, "עד שהביע את דעתו גם על הפמוט שעוצב. הרבי העיר שהפמוט גבוה וצר מדי, ויש חשש שהוא אינו בטיחותי, ולכן המליץ לעשות פמוט נמוך יותר. הרבי גם ביקש להוסיף לפמוט דבקית מאוירת בחלה ונרות שבת, שבה מקום לכתיבת שמה של הילדה.
"במשך שנים רבות שימש אותו פמוט, ש'עיצב' הרבי, סמלו הבלתי מעורער של 'מבצע נש"ק', והדגם הראשוני שימש מודל להזמנת כמויות ענק של פמוטות דומים מהמזרח הרחוק.
"כיום, מתבצעת חלוקה של ערכות מיוחדות שבהן נריות שבת, עם הברכות, בשל הפרקטיות שבהדלקתן, ובתועלת הרבה המופקת מכך אצל הנשים והבנות - שמקבלות 'ערכה' מוכנה לשימוש.
"אחת השאלות שחסידי חב"ד נשאלים, האם בת שבביתה לא שומרים שבת יש מקום שתדליק נרות שבת. הרבי השיב על כך, שכל מצווה עומדת בפני עצמה, ואי קיומה של מצווה אחת אינו צריך למנוע קיום מצווה אחרת. אבל בפועל חסידי חב"ד שמעו אלפי סיפורים איך על ידי הדלקת נר שבת של ילדה קטנה החלה המשפחה כולה להתקרב ליהדות, והנר הקטן הפך את הבית כולו".
8/01/2012 11:35